Faruk ZABCI - Celal SÖNMEZ / LONDRA, 

“BURADA çok geniş ve güçlü bir Türk toplumu var. Göreve geldiğimden beri hem gösterilen ilgi ve destekten dolayı heyecanlı ve mutluyum hem de onlara karşı sorumluluğumuzun, yapacağımız çalışmaların büyüklüğü ve heyecanı içindeyim. Burada kritik bir Brexit aşaması var; Ingiltere halkının verdiği bir karar doğrultusunda hükümetin çalışmaları yürüttüğünü görüyoruz, belli hassasiyetlerin olduğunu izliyoruz. Burada tabii, bizim için önemli olan ortağımız, dostumuz İngiltere’nin bu süreci en sakin ve en istikrarlı biçimde geçirmesi ve nasıl bir sonuca ulaşılırsa ulaşılsın, Türkiye’nin İngiltere ile olan ticari ve siyasi ilişkileri, güvenlik işbirliği ve savunma sanayi işbirliği gibi konulardaki ilişkilerin zarar görmeden daha da artarak ve gelişerek güçlenmesi, bu vesileyle burada bulunan vatandaşlarımızın kazandığı haklar ve Ankara Anlaşması’ndan kaynaklanan haklarıyla ilgili bir zarar gelmemesi bizim temel politikamız.”

‘KAZANÇLI ÇIKMALIYIZ’
“Yine burada da daha fazla ve daha ileri nasıl bir mekanizma kurabiliriz, nasıl anlaşmalar yapabiliriz, bununla ilgili olarak da İngilizlerle kurduğumuz Brexit ile ilgili müzakere mekanizması çerçevesinde çeşitli turlarda görüşmeler yapıyoruz. Bu süreçten hem İngiltere’nin istikrarla çıkması hem de bizim vatandaşlarımızın hakları hem de ticari ve ekonomik ilişkilerimiz bakımından kazançlı çıkmamız önceliğimiz."

‘ÇABALAR DEVAM EDECEK’
“Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayeti konusunda başta Cumhurbaşkanımız Tayyip Erdoğan olmak üzere, hem devletin hem de bütün ilgili kuruluş ve yetkililerin gerçeğin bütün ayrıntısıyla ortaya çıkması yönünde hem demeçleri ve beyanatları hem de yaptıkları araştırma ve inceleme çalışmalarıyla ciddi katkı yaptıklarını görüyoruz. Nitekim gelinen noktada böyle bir cinayetin olduğunun, Suudi Arabistan tarafından kabul edilmiş olması da çok önemli bir merhaledir. Şimdi bugün de esasen sayın Cumhurbaşkanımız mecliste yaptığı konuşmada olayın aydınlanmamış yönlerinin de bir an önce aydınlığa kavuşmasını istediğini ve bu istikamette Türkiyenin elinden gelen çabayı her sahada göstermeye devam edeceğini söylemiştir. Bu bakımdan, İngilterenin tutumu da net oldu ve ortağımız olan birçok ülke yaptıkları açıklamalarla bu konudaki baskıyı taze tuttular, bu da olayların perde arkasının ortaya çıkmasında ciddi bir siyasi etken oldu. Bu sürecin takibi sürecek ve bütün bu üzücü ve çirkin olayın hepimizin kınadığı olayın, bir an evvel net bir şekilde açıklığa çıkması için çabalar devam edecek.” dedi.