“Bizim ülkemizin topraklarında yan yana yatan Coniler ile Mehmetle­rin arasında bize göre bir fark yoktur. Siz, oğullarını uzak ülkelere gözyaşları içinde gönderen anneler…

Sizin oğullarınız şimdi huzur içinde bizim bağrımızda yatıyorlar. Onlar da bu topraklarda yaşamlarını yitir­dikten sonra, bizim çocuklarımız ol­muşlardır.”

Birds Without Wings (Kanatsız Kuşlar) romanının, uluslararası sa­tış rekorları kıran yazarı Louis de Bernières, yapmış olduğu konuşmayla aynı temanın üzerinde durdu. Kitabın­dan okuduğu, Çanakkale Cephesi’nin arka planını anlatan alıntılarla, İngiliz­ler, ANZAKlar ve Türkler arasında sa­vaş koşullarına rağmen oluşan saygı ve yakınlığı hatırlattı.

Can Atilla’nın uluslararası prömi­yerini yapan, güçlü ama bir o kadar da dokunaklı olan senfonisi, yarattığı atmosferle savaşın üzücü yanlarını da hissettirdi. Şef Burak Tüzün’ün başa­rıyla yönettiği, dünyaca ünlü İngiltere Kraliyet Filarmoni Orkestrası’na, seç­kin solo sanatçılar çellist Onur Şenler ve soprano Angela Ahıskal eşlik etti.

Program, Thomas Tallis’den ‘Ralph Vaughan Williams’ Fantasia on a Theme’, Butterworth’dan ‘A Shrops­hire Lad’ ve Elgar’dan ‘Nimrod & Fi­nale’ ile gecedeki 1. Dünya Savaşı or­tamını pekiştirdi. Etkinliği, aslen Kıb­rıs Türk asıllı olan Britanyalı oyuncu Nalan Burgess sundu.

Anma etkinliğine katılan Kent Dükü Prens Edward, Türkiye Cumhuriyeti’ne “İnsanlığımızın ortak ruhunu şereflendirdiği” için teşek­kür etti. Diğer katılımcılar arasında, Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Şeref Ateş, üst düzey diplomatlar ve kültür & sanat, sivil toplum ve iş dünyasın­dan seçkin davetiler vardı.

1915-16’te Çanakkale Savaşı’na katılan askerleri ve aralarında olu­şan dostluğu anmak için düzenlenen konserin bilet satışlarının bir kısmı Commonwealth Şehitlik Vakfı’na bağışlanacak. Commonwealth Şe­hitlik Komisyonu’nun yardım kolu olan Commonwealth Şehitlik Vakfı, Gelibolu Yarımadası’nda neredeyse 50bin kişilik bölüğün mezarlarının bakımını ve muhafazasını üstlenmiş bulunuyor.