Aslen İrlandalı olup, kendisi de Londra’da göçmen olarak yaşamış Oscar Wilde’in defalarca sahnelenmiş oyunu Ciddiyetin Önemi’ni (The İmportance of Being Earnest) ilk defa bir göçmen tiyatro grubu İngilizce sergiliyor.

Toplumun da yakından tanıdığı Pan Productions’in yapımcılığını üstlendiği bu İngilizce oyunu 27, 28 ve 29 Kasım’da saat 20.00’de “Hackney Downs Studios, Amhurst Terrace, London E8 2BT” adresindeki Hackney Showroom’da görülebilecek.

Yapımcı Zeynep Dalkıran, Oscar Wilde’in da bir göçmen olduğunu ama anlattığı hikayelerin göçmenlerle sınırlı kalmadığının altını çizdi. Dalkıran, “O insan hikayelerini anlattı. Bizim de bu anlattığımız hikaye Türk, Romanya, İtalyan, İskoç hatta İngiliz olmakla da sınırlı değil. Bu oyun için çalışmış herkes bu hikayeyi kendisiden, geçmişinden ve tecrübesinden birşey katarak geliştirdi. Bu sentezi sizinle paylaşacağımız için çok heyecanlıyız!” dedi.

Oyunun ödüllü yönetmeni Aylin Bozok da: “Göçmen ebeveynlerin çocuğu olarak, İsviçre’de doğdum, Türkiye’de büyüdüm ama ikisine de ait olduğumu hissetmedim. Şüphe etmeden söyleyebilirim ki, kendimi Londralı gibi hissediyorum. Bu klasik oyununa da yakınlık kurmakta zorlanmadım, çünkü kültürel farklılıklara rağmen insan insandır, gerçekliklerinde de ve yalanların da da” diye konuştu.

“Ciddiyetin Önemi”, Kraliçe Viktorya dönemindeki İngiliz halkının muhafazakar sosyal kalıpları üzerinden insanı insan yapan değerler ve kimlik üzerine sorular soruyor. Türk, İtalyan ve Romanyalı oyuncuların sergilediği bu klasik İngiliz oyununun hikayesi nereden geldiğini bilen ama kim olduğunu bilmeyen Algernon ve kim ve nerede olduğunu bilen ama nereden geldiğini bilmeyen Earnest’i anlatıyor.

Dalkıran “Ana dilleri başka başka olup, İngiltere’yi yuva bellemiş, yaşam mücadelesini İngilizce verip, İngilizce rüya gören göçmenleri yakından ilgilendiriyor” diyerek toplumu oyunu izlemeye çağırıyor.

“Ciddiyetin Önemi”nin bilet fiyatları 15 sterlin olarak açıklandı. Daha fazla bilgi ve bilet için iletişim bilgileri şöyle:

https://www.eventbrite.co.uk/e/ the-importance-of-being-earnest-tickets-52122101609

Zeynep Dalkıran (07944430349)

Oscarwilde@panproductions. co.uk.

OYUNCULAR: 

Kerem Kocaer: JOHN WORTHİNG

Fabrizo Lloris: ALGERNON MONCRİEFF

Pınar Ogün: GWENDOLEN FAİRFAX

Andrea Tudose: CECİLY CARDEW

Ece Özdemiroğlu: LADY BRACKNELL

Serpil Delice: MİSS PRİSM