İngiltere genelinde milyonlarca aile, belediyelerin sosyal bakım masrafları ve polis hizmetlerine yö­nelik harcamalar için ‘council tax’ ücretlerinde artışla karşı karşıya.

Bakanlar, nisan ayında yerel yö­netimlerin ‘concil tax’ ücretlerine yüzde 3 oranında zam yapmasına izin verileceğini açıkladı.

Birçok belediye sosyal bakım masrafları nedeniyle yüzde 2 ora­nında ekstra artış da yapabilecek.

Bunun yanında, polis hizmetleri için ‘council tax’ faturalarına ekle­nebilecek tutar iki katına çıkarıldı.

Faturalara eklenebilecek tutar ortalama olarak 12 sterlinden 24 sterline yükseltildi.

Daily Mail gazetesinin yayınla­dığı haberde, tüm bu artışlar son­rasında, ‘Band D’ faturalarının po­tansiyel olarak 107 sterlin yüksele­bileceği belirtiliyor.

‘Council tax’ ücretlerinde bu ar­tışın tamamının uygulanması ha­linde yıllık ‘Band D’ faturalarının ortalama olarak bin 671 sterlin­den bin 778 sterline çıkacağı ifade edildi. Daily Mail’in haberine göre bu miktarda bir zam yapılması, top­lamda yüzde 6 ile enflasyon oranı­nın iki katından fazla bir artış olması anlamına geliyor.

Yapılması halinde bunun, son on yılda ‘council tax’ ücretlerine yapılmış en büyük yıllık artış ola­cağı belirtildi.

Artışın büyük bir kısmının, polis hizmetlerine yönelik harcamalara ayırılacak 1 milyar sterlini finanse etmek için planlandığını belirten Daily Mail gazetesi, polis görevli­lerinin sokaklardaki şiddet suçla­rıyla mücadele etmekte zorlandı­ğını yazdı.

Polis tarafından rapor edilen suçların 5,6 milyona çıktığı ve bu­nun son on yıldan fazla bir süredir görülen en yüksek rakam olduğu ifade edildi.

Taxpayers’ Alliance’dan John O’Connell, belediyelerin maksi­mum artışları uygulamadan önce harcamalarını kısma yoluna gitme­leri gerektiği uyarılarında bulundu ve açıklamalarına şöyle devam etti: “Belediyeler her zaman harca­maları en az seviyede tuttuklarını söylerler fakat, araştırmalarımız gösteriyor ki, hala birçok gereksiz harcama ve verimsizlik mevcut.”

Belediyeleri temsil eden Local Government Association’ın (LGA) Başkanı Lord Gary Porter ise be­lediyelerin doğrudan hükümetten aldığı para miktarının daha fazla olması gerektiğini söyledi.

Bunun gerçekleşmesi halinde bile birçok belediyenin verdiği hizmetlerde kesintiye gitmesi ge­rekeceğini de belirten Lord Porter, konuyla ilgili açıklamalarını şöyle sürdürdü:

“Gelecek yıl tüm belediyeler için çok zorlayıcı olmaya devam edecek. 2019-20 yıllarında beledi­yeler toplamda 3,2 milyar sterlin­lik bir fon açığıyla karşı karşıya.”