Londra Yunus Emre Enstitüsü, 31 Mart Perşembe günü Hurst Publishers işbirliğinde Diana Darke'ın “Sarazenlerden Çalmak: İslam Mimarisi Avrupa'yı Nasıl Şekillendirdi” isimli kitabının imza ve söyleşi etkinliğine ev sahipliği yapacak. Moderatörlüğünü mimar Samie Iqbal Kayani'nin yapacağı ve Orta Doğu Kültürü Uzmanı Diana Darke'ın konuşması ile başlayacak olan etkinlik soru-cevap ve kitap imzası ile devam edecek. 

Yazar Diana Darke’ın Avrupa mimarisinin kökenlerinin izini süreceği ve dinleyicileri mimari "ödünç alma"nın gizli kalmış bir tarihi yolculuğuna çıkaracağı bu etkinliğe katılmak isteyen herkesi Yunus Emre Enstitü’süne bekliyoruz. Etkinliğin ardından ayrıca geleneksel Türk ikramları sunulacak.
 
Etkinlik hakkında daha fazla bilgi için Londra Yunus Emre Enstitüsü’nün web sitesini ziyaret edebilir: https://yeelondon.org.uk/ ya da [email protected] adresine e-posta gönderebilirsiniz.  
 
KİTAP HAKKINDA


Avrupalılar Müslüman dünyasına olan kültürel borçlarının izlerini İslamofobinin arkaplanında gün geçtikçe artan bir şekilde gizlemeye çalışıyorlar. Ancak bu İslami kültürel miras, Paris’deki Notre Dame Katedrali’nden Londra’daki Parlamento Binası’na kadar bu etkinin tarihsel izlerini koruyor. 

Tamamı resimli ve dipnotlarla hazırlanan bu kitap, Şam, Bağdat ve Kahire gibi Orta Doğu’nun merkezi olan şehirlerden Müslümanların himayesindeki İspanya, Venedik ve Sicilya üzerinden Avrupa'ya uzanan mimari tarzların izini sürerek Avrupa'nın mimari mirasının Arap ve İslam dünyasına kadar uzanan köklerini gün ışığına çıkarıyor.
 
Yazar Diana Darke, Ortaçağ döneminde yaşamış haçlıların, hac yolcularının ve tüccarların Kutsal Topraklara giderken Arap Müslüman kültürüyle nasıl karşılaştıklarını ve ayrıca Sir Christopher Wren'in 'Sarazen' Gotik mimarisi tarzından nasıl ilham aldığını açıklayarak Osmanlı ve Batı kültürleri arasındaki daha yakın tarihli sanatsal etkileşimi analiz ediyor. Sarazenlerden Çalmak isimli bu eser mimari 'ödünç alma'nın eskilere uzanan ancak gözden kaçan tarihini yeniden ele alan kültürel etkileşimin zengin bir öyküsüdür. 
 
Kitap, etkinlik esnasında ya da SARACENS25 kodu kullanılarak Hurst Publishers' websitesinden %25 indirimle satın alınabilir. 
 
DIANA DARKE
 
Diana Darke, kültürel alanda yaptığı araştırmalarında özellikle Suriye'ye odaklanan bir Ortadoğu uzmanıdır. Oxford Üniversitesi'nde Arapça ve Londra SOAS Üniversitesi’nde İslam Sanatı ve Mimarisi alanlarında tamamladığı eğitimlerle birlikte 30 yılı aşkın bir süredir Ortadoğu konularında uzmanlaşan yazar, kamu ve ticaret sektörlerinde çalışmıştır. Şam'daki Evim: Suriye Krizinin İçeriden Görünümü (2016), Suriye Taciri (2018) ve Halep'teki Son Sığınak (2019) gibi yazarın diğer eserleri de okuyucular tarafından oldukça beğeni görmüştür. En son yayınlanan kitabı, Sarazenlerden Çalmak: İslam Mimarisi Avrupa'yı Nasıl Şekillendirdi, üç farklı dalda 2020 Yılın Kitabı ödülünü almıştır. Osmanlılar ve Kültürel Mirasları isimli bir sonraki kitabı Ekim 2022'de yayınlanacak. BBC, PBS, TRT, Al-Jazeera ve France24 gibi medya kanallarına ve uluslararası etkinliklere konuşmacı olarak sık sık davet edilen yazarın Suriye hakkındaki çalışmaları BBC web sitesi The Sunday Times, The Guardian ve The Financial Times tarafından yayınlanmıştır. Kendisi aynı zamanda Washington'da bulunan düşünce kuruluşu MEI (Orta Doğu Enstitüsü)’de misafir öğretim üyesidir. 


 
MODERATÖR

Samie Iqbal Kayani, IK Architecture Ltd isimli mimarlık şirketinin direktörü ve Liverpool Üniversitesi Mimarlık ve Kültürel Miras Araştırmaları Merkezi'nde doktora adayıdır. İngiltere'de ve yurtdışında, Mekke Harem-I Şerif içindeki son tarihi yapının restore edilmesi ve yakın zamanda Birleşik Krallık'ta devletin kültürel mirasın korunması çalışmaları çerçevesinde oluşturduğu listede birinci derecede yer alan tek camiinin mimari planlarının tasarlanması gibi kültürel açıdan önemli bir çok projede çalışmıştır. Aynı zamanda topluluklarda “Geleceğin Liderleri” çalışmaları alanında Aziz Foundation akademisyenleri arasında yer almaktadir. 
 
Bu söyleşi, Londra Yunus Emre Enstitüsü tarafından 2017 yılından bu yana düzenlenen Kültür Sanat Konuşmaları Serisinin bir parçasını oluşturmaktadır.
 
Programa katılmak için Eventbrite’dan kayıt yaptırmak zorunludur. Bu etkinlik ayrıca Londra Yunus Emre Enstitüsü’nün Facebook ve YouTube hesaplarından canlı olarak yayınlanacaktır. 
 
Etkinlik: Diana Darke ile İmza Günü ve Söyleşi: Sarazenlerden Çalmak: İslam Mimarisi Avrupa'yı Nasıl Şekillendirdi
Konuşmacı: Diana Darke 
Moderatör: Samie Iqbal Kayani 
Tarih: 31 Mart Perşembe 2022 
Saat: 19:00 (İngiltere Saati) 
Mekan: 10 Maple Street, London, W1T 5HA 
Katılım ücretsizdir.