İngiliz yayın kurumu BBC, Google’ın İngiltere’ye yaklaşık 130 milyon sterlin vergi ödemek zorunda bırakılmasının ardından Facebook’un da ülkedeki faaliyetlerinin mercek altına alındığını belirtti.

Küresel geliri yıllık 12,7 milyar sterlin seviyesinde olan Facebook’un 2014 yılında İngiltere’de sadece 4 bin 327 sterlin vergi ödemiş olması otoriteleri hareket geçirdi.

İngiliz Vergi Kurumu (HM Revenue & Custom) tarafından yapılan yeni vergi düzenlemeleriyle sosyal paylaşım devi Facebook’un İngiltere’den elde ettiği reklam gelirleri vergilendirilecek.

Böylece Google’un ardından Facebook da İngiltere’de milyonlarca sterlin vergi ödemek zorunda kalacak.

Facebook ve Google gibi İngiltere'de faaliyet gösteren online medya şirketlerinin yüzde 25 seviyesinde vergi ödemesini zorunlu kılan düzenlemeler nisan ayından itibaren tam olarak yürürlüğe girecek. 

İngiltere’de halihazırda 850 kişiyi istihdam eden Facebook Londra’da yeni bir yönetim merkezi oluşturuyor. Şirket reklam faaliyetlerini “Facebook İrlanda” üzerinden yürüttüğü için İngiltere’den elde edilen reklam gelirleri şirketin vergilerine tam olarak yansıtılamıyor.

Facebook mevcut düzenlemeler kapsamında İngiltere’deki payı küresel operasyonları içerisinde yüzde 10 seviyesine henüz ulaşmadığı için ülkedeki faaliyetlerini detaylı şekilde açıklamak zorunda değil. Bu yüzden şirketin İngiltere’deki faaliyetlerini ve gelir tablosunu takip edebilmek oldukça zor.

Bu yılın ocak ayında Google Avrupa’nın Başkanı Matt Brittin, İngiltere’de “daha fazla vergi ödemeyi” kabul ettiklerini açıklamıştı. Google önümüzdeki dönemde İngiltere’de yaklaşık 130 milyon sterlin seviyesinde vergi ödeyecek.