İngiltere genelinde gençlerin yüzde 40’ı, maddi engeller nedeniyle konut piyasasının dışında kalıyor.

The Institute for Fiscal Studies (IFS) tarafından yapılan açıklama­lara göre, ülkede 25 ve 34 yaş ara­lığındaki gençlerin yüzde 40’ı, elle­rinde yüzde 10’luk bir depozito biri­kimi olsa bile bölgelerindeki en ucuz eve yetecek kadar kredi alamıyor.

Bu durumun Londra’da daha da kötü olduğu ve elinde yüzde 10’luk depozito birikimi bulunan gençle­rin yalnızca üçte birinin ev sahibi ol­mak için kredi alabildiği belirtiliyor.

1996 yılında elinde yüzde 10 de­pozito bulunan gençlerin yüzde 90’ının ev sahibi olabildiği ve ma­aşlarının 4,5 katına kadar kredi ala­bildiği ifade edildi.

Uzun dönemli kiracılara evle­rini satmaları durumunda, kira­lamak için (buy-to-let) ev alan ki­şilere vergi indirimi uygulanması konusunda Maliye Bakanı Philip Hammond’a çağrı yapılıyor.

Bu öneriler, bu ayki bütçe açık­lamasında kiracılar için ne gibi ön­lemler alacağını düşünen Maliye Bakanı’na Muhafazakar Parti’nin düşünce kuruluşu Onward’dan geldi.Bu planlara göre, ev sahipleri sermaye kazancı vergisinden muaf tutulduktan sonra bu miktar kiracı ile ev sahibi arasında paylaştırıla­cak ve böylelikle evin satış fiyatında ortalama olarak 15 bin sterlin indi­rime gidilmiş olacak.

Olay Gazete