Kuzey Kıbrıslı yönetmen Talat Gökdemir’in “Haftasonu” adlı kısa filminin gösterimi, Londra’da yapıldı.

Kent merkezindeki Yunus Emre Kültür Merkezinde gerçekleşen etkinliğe, KKTC Dışişleri Bakanı Emine Çolak, T.C Londra Büyükelçisi Abdurrahman Bilgiç ve eşi Esra Bilgiç ile sivil toplum kuruluşu yöneticileri ve çok sayıda davetli katıldı.

KKTC Londra Temsilcisi Oya Tuncalı ve eşi İhsan Tuncalı’nın evsahipliği yaptığı galada, Kuzey Kıbrıs’ta çekilen 22 dakikalık film gösterildi. 

FİLMİN HİKAYESİ

KKTC Londra Temsilciliği’nin düzenlediği kültür–sanat etkinlikleri çerçevesindeki galada gösterilen “Haftasonu” filmi, Kıbrıs’ta geçen bir olayı anlatıyor.  Geçitkale, Akova ve Gönendere köyleri ile Ercan Havaalanında çekilen filmin hikayesi kısaca şöyle;

“Hasan, babasının vefatı üzerine yıllardan sonra Kıbrıs’a geri gelmiştir. Bir zamanlar büyüdüğü muhafazakar köyde, yaşlanmış annesi ve eski kız arkadaşı ile zaman geçirir. Küs olduğu babasının cenazesinin yarattığı baskı, onu geçmişi ile yüzleşmeye ve nereye ait olduğunu sorgulamasına neden olur.”

Londra’da kültür-sanattan iş dünyasına kadar birçok alanda başarılı insanlarımız bulunduğunu belirten KKTC Londra Büyükelçisi Oya Tuncalı, “Her alanda etkili gençlerimizi tanıtmak, yaptıkları eserlerin tanıtımına katkıda bulunmak bizim görevimiz. Temsilciliğimiz film gösterimi, kitap tanıtımı, genç sanatçıların konserleri gibi birçok kültür/sanat etkinliği düzenlemekte ve desteklemektedir. Amacımız Birleşik Krallık’taki vatandaşlarımızın ülkemizle olan bağlarını güçlendirmek ve farkındalığı artırmaktır. Başarılı kardeşlerimiz ülkemizin tanıtımına ve temsiliyetine yardımcı olmaktadırlar. Talat Gökdemir Londra’da yaşayan genç bir Kıbrıslı Türk sinemacımız. Ekip ve oyuncular da ülkemizden değerler, yetenekler. Tüm ekibi kutluyor ve yolları açık olsun diyorum. Londra’da bulunan Dışişleri Bakanımız Sayın Emine Çolak’ın da etkinliğimize katılması bizleri onurlandırmıştır. Her zaman büyük bir işbirliği içerisinde çalıştığımız TC Londra Büyükelçisi Abdurrahman Bilgiç ve değerli eşi Esra Bilgiç ile tüm değerli misafirlere katılımları için teşekkür ediyoruz” ifadelerini kullandı.

TALAT GÖKDEMİR FİLMİ ANLATTI

Filmiyle ilgili olarak yönetmen Talat Gökdemir gazetemize şu bilgileri verdi;

“Kıbrıs adasında doğmamış olsam da orada büyümüş olmam, köy yaşantısını ve şehir hayatını tatmam ve ergenlikden yetişkinliğe giden yolda oluşan aile-birey ilişkisindeki sıkıntıları konu alan bir film çekmek istedim. Ayrıca adadan göç eden bir çok insanımızın da özdeşleşebileceği "ben nereye aitim?" ya da "evim neresi?" gibi, biraz da felsefik soruları irdelemeye çalıştık. 

En önemlisi da otorite figürüne başkaldırmanın yarattığı uzun vadeli baskıları da işledik, ki kanaatimce filmi orjinal kılan, artık bu figürün hayatta olmayışıdır. "Eğer hayatınız boyunca tartıştığınız ve kaçmayı seçdiğiniz birey, birden ortadan yok olursa, size ne olacak? Kavganız ve uğraşınız ne içindi?"

Senaryonun ilk halini 2010 yılında yazdım. 2013 yılında filmi çekme çalışmalarım oldu ama senaryonun o versiyonu hem daha farklı, hem daha zorluydu. O yüzden tamamen hazır oluncaya kadar projeyi erteleme kararı aldım. 2014 yılında Litvanya'da katıldığım bir workshop'da senaryoyu olumlu yönde geliştirme şansı buldum ve neticesinde 2015 yazında filmi çekmeye karar verdim.

Sıcak Kıbrıs güneşinin altında mütevazı ama kararlı bir ekip ve oyuncu kadrosuyla filmi 8 günde çektik. Çekim mekanları için Geçitkale ağırlıklı olmak üzere, Akova ve Gönendere köylerini kullandık. Ayrıca filmin açılış sahnesi için de Ercan Havaalanı'nda çekimlerde bulunduk. Filmin ilk kaba montajlanmış hali 42 dakikaydı. 5 ay boyunca bunu 22 dakikaya indirgedik. Böylece akıcı, anlamlı ve umarız seyircinin de izlerken kendinden birşeyler bulabileceği bir film haline getirdik.”

Kaynak: eurovizyon.co.uk