İngiltere'de ana muhalefetteki İşçi Partisinin Milletvekili Kelvin Hopkins, Hamas'ın açıkladığı yeni siyaset belgesinin memnuniyetle karşılanması gerektiğini ve İsrail’in de buna olumlu tepki vermesini umduğunu belirtti.

Hamas’ın yeni vizyonunu içeren siyaset belgesini AA muhabirine değerlendiren Hopkins, "Hamas’ın pozisyon değiştirmesinde ve 1967'deki Filistin devletinin sınırlarını kabul etmesinde samimi olduğunu ümit ediyorum." dedi.

"Eğer samimiyse bu memnuniyetle karşılanmalı" ifadesini kullanan Hopkins, “İsrail’in de buna olumlu yanıt vereceğini ümit ediyorum. Ortadoğu’da barış sağlanacaksa iki taraf da birbiriyle konuşmaya başlamak zorunda." diye konuştu.

İngiliz Parlamentosunun üst kanadı Lordlar Kamarasının Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı David Howell da Hamas’ın kararıyla ilgili "Hamas'ın tonunu değiştirmesi olumlu bir işaret." değerlendirmesinde bulundu.

Howell, İsrail’in de "yakın müzakereye" girmesi ve "anlamlı bir iş birliği" yapması gerektiğini kaydetti.

“London Palestine Action" adlı sivil toplum hareketinin üyesi İsrail asıllı İngiliz vatandaşı Yael Kahn da İsrail'in Hamas'ı kendi eylemleri için bahane olarak kullandığını ve yeni bir bahane bulmakta gecikmeyeceğini söyledi. 

İsrail'in Gazze'yi kuşatmak, kentin altyapısını tahrip etmek ve binlerce Filistinliyi katletmek için hep Hamas'ı bahane ettiğini vurgulayan Kahn, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İsrail’in asıl amacının etnik temizlik olduğu göz önüne alınırsa Filistinlilere karşı soykırım politikalarını sürdürmek için alternatif bir bahane bulacağından kuşkulanıyorum."

Hamas'ın Siyasi Büro Başkanı Halid Meşal, Katar'ın başkenti Doha'da dün düzenlediği basın toplantısında, Hamas'ın genel prensipleri ve politikalarını belirleyecek yeni siyaset belgesi ve vizyonunu açıklamıştı. 42 maddeden oluşan belgede, Hamas'ın 4 Haziran 1967 sınırları içinde bir Filistin devletinin kurulmasını ilk defa kabul ettiği dikkat çekmişti.