Hammond, Ukrayna Dışişleri Bakanı Pavlo Klimkin ile Londra'da bir araya geldi.

Basına kapalı gerçekleşen görüşmenin ardından gazetecilere açıklamalarda bulunan Hammond, mevkidaşı ile İngiltere-Ukrayna ikili ilişkilerini, Minsk Süreci'ni ve Ukrayna'nın reform programını ele alındıklarını söyledi.

İngiltere'nin Minsk Süreci'ne bağlılığının altını çizen Hammond, "Minsk Anlaşması'nda Ukrayna'nın ve Rusya'nın verdikleri sözlerin yerine getirilmesini sağlamaya çalışıyoruz. Sürecin şu anda karşı karşıya olduğu sorunları ve süreci ileriye taşımanın yollarını tartıştık" diye konuştu.

Ukrayna'daki reform süreciyle ilgili olarak da Hammond, yolsuzlukla mücadeleye dönük kurumlar oluşturulmasını ve vergi yasalarındaki düzenlemeleri memnuniyetle karşıladıklarını ancak "mümkün olduğunca hızlı bir şekilde gerçek ve elle tutulur sonuçlara ulaşıldığını görmek istediklerini" dile getirdi. 

"Yolsuzlukla mücadele çabası ancak Ukrayna'da hiç kimsenin dokunulmaz olmadığına dair bir duygu oluştuğunda gerçek ve kalıcı olacak" diyen Hammond,  reform programının hayata geçirilmesine yönelik olarak İngiltere'nin Ukrayna'ya teknik destek verdiğini ve gelecekte de vermeyi sürdüreceğini kaydetti.  

Rusya'da alıkonulan Ukrayna vatandaşlarının durumunu da ele aldıklarını ifade eden Hammond, "Ukraynalı ortaklarımızla bu kişilerin serbest bırakılmasına yönelik baskıyı sürdüreceğiz" diye konuştu.

Hammond, birkaç hafta içinde kendisinin de Kiev'e bir ziyarette bulunmayı planladığını kaydetti.

- Rusya'ya suçlama

Londra ziyareti kapsamında İngiltere'nin önde gelen düşünce kuruluşlarından Chatham House'da düzenlenen bir oturuma katılan Ukraynalı bakan Klimkin, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik eylemlerini, Suriye'de düzenlediği hava saldırılarıyla ört bas etmeye çalıştığını söyledi.

Rusya'nın Ukrayna'da istikrarsızlık yaratmak için Donbass bölgesini kullandığını dile getiren Klimkin, Rusya'nın Suriye'de düzenlediği hava saldırılarına değinerek, "Donbass'ta olup bitenlerden ötürü o dönemde uluslararası dikkati başka yere çekmek Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin için önemliydi" ifadelerini kullandı.