Hayko Bağdat 2015 yılından iti­baren Türkiye’de sergilemeye baş­ladığı tek kişilik tiyatro oyunu Sal­yangoz ile 24 Mayıs 2018 tarihi saat 20.00’de Edmonton’da bulunan Millfield Tiyatrosunda Londra’da seyirciyle buluşacak.

Türkiyeli Rum bir annenin ve Ermeni bir babanın 4 çocuğundan olan Hayko Bağdat, siyasi görüş­leri sebebiye karşılaştığı baskı ve soruşturmalar sebebiyle 2016 yılın­dan bu yana yaşamını Almanya’da sürgünde sürdüren gazeteci ve ya­zar olarak tanınıyor.

Bağdat, 2015 Mart ayı itibariyle İstanbul’da bulunan Beşiktaş Kül­tür Merkezi Mutfak Sahne’de sah­nelemeye başladığı Salyangoz adlı gösterisinde seyircisine “Müslü­man mahallesinde Salyangoz ol­mayı” anlatıyor.

Bağdat sanki yemek masasında bir arkadaşıyla sohbet edermişce­sine sergilediği tek kişilik oyunda seyirciye çocukluk evinin kapıla­rını, ada maceralarını, gençliğini, evliliğini, kendi tabiriyle “gollik halleri”ni dile getiriyor. Bağdat’ın oyunu herkesin kendinden bir parça bulacağı, bazen keyifli bazen de hüzünlü, ama dolu dolu iki saat­lik bir performans içeriyor. Hayko Bağdat’ın Salyangoz isimli özgün oyununu kaçırmak istemiyorsanız biletlerinizi internet üzerinden www.millfieldtheatre.co.uk websi­tesini ziyaret ederek veya size en yakın olan yerel bilet satış noktala­rından kolaylıkla elde edebilirsiniz. Oyun biletlerini temin edebileceği­niz yerel bilet satış noktaları şöyle açıklandı:

Edmonton’da Kervan Cafe ve Bistro, Tottenham’da Kitabevi, Dalston’da Evin Cafe, Stoke Neing­ton High Street üzerinde bulunan Babel Art House / Cafe ve Restau­rant, ile Stoke Newington Church Street üzerinde bulunan Petit Coin Cafe ve Harringay’de Green Lanes üzerinde bulunan Music and Be­ans Cafe.

Hayko Bağdat kimdir? 

1976 yılında İstanbul’da doğdu. İlköğrenimini Esayan, orta ve lise eğitimini Mıhitaryan Ermeni okul­larında tamamladı. İstanbul Ede­biyat Fakültesi Tarih bölümüne devam etti. Babasının vefatı sebe­biyle eğitimini tamamlayamadı.

2002 yılında Yaşam Radyo’da azınlık sorunlarını gündeme taşı­yan ve Türkiye’de ilk kez gerçekle­şen “Sözde Kalanlar” adlı progra­mın yapımcılığını ve sunuculuğunu üstlendi.

2003 yılında Marmara Gazetesi’nin Türkçe bölümünde haftalık köşe yazmaya başladı. 2007 yılında Hrant Dink’in ardın­dan kurulan ve bu cinayete adalet arayışını sürdüren “Hrant’ın Arka­daşları” ekibinin kurucularından­dır. Çeşitli gazete ve dergilere ma­kaleler yazan Bağdat, 2012 yılında İMC Tv’de Roni Margulies ile bera­ber “Azı Karar Çoğu Zarar” prog­ramının yapımcılığını ve sunuculu­ğunu üstlendi.