Londra’da, Kıbrıs Türklerinin liderleri Dr. Fazıl Küçük, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş ve Kıbrıs’ta 21 Aralık olaylarında hayatını kaybeden ‘şehitler’ için anma töreni düzenlendi.

İngiltere Türk Aile Birliği’ne bağlı Ali Rıza Değirmencioğlu Türk Okulu’nda düzenlenen anma programına, KKTC Londra Tem­silcisi Büyükelçi Zehra Başaran, İngiltere Türk Dili, Kültürü ve Eği­tim Konsorsiyumu Başkanı Necmi Hasanoğlu, Londra Erenköy mü­cahitleri Derneği ve Aksu Türk Birliği As Başkanı İbrahim Hüse­yin, okul aile birliği mensupları ve öğrenciler katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından söz alan İngiltere Türk Aile Bir­liği Başkanı Sevtap Kemal yap­tığı konuşmada, Vatanları için mücadele eden Kıbrıs Türk ta­rihinin önemli şahsiyetleri olan Dr. Fazıl Küçük’ü ölümünün 34. yılında; kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’ı ise vefatının 6. yı­lında saygıyla andıklarını belir­terek, “ruhları şad olsun” dedi. Konuşmasında, Kıbrıs tarihinin değerli büyükleri olan Dr. Küçük ve Denktaş’ın hayatından kısa ke­sitler aktaran Kemal, iki liderin Kıbrıs Türklerinin varolma da­vasında verdikleri mücadelenin altını çizdi.

Yeni nesillere tarihi şahsiyet­leri hatırlatmak için her yıl yad edeceklerini kaydeden Kemal, “21 Aralık Şehitleri”ni de rahmetle an­dıklarını sözlerine ekledi.

Törene katılarak konuklara hi­tabeden Hüseyin, Londra’da faa­liyet gösteren ve bazı üyelerinin vefat etmesi kimi üyelerin ise Ada’ya dönmesi nedeniyle baş­kanlığını yaptığı Erenköy Müca­hitleri Derneği’nin feshedildi­ğini açıkladı. Halen Aksu Türk Birliği’nin As Başkanlığını yürü­ten Hüseyin, derneklerin etkinli­ğini yitirmeye başladığını hatır­latarak, “Her iki derneğin son 25 yılda topluma yönelik birçok et­kinliğine destek verdik.

Malesef yola çıkarken hayal et­tiklerimiz başarıyı getiremediği­mizi üzülerek görüyoruz. Çünkü Birliklerdeki gençler kopuyor, ve­fat ederler ve göç, derneklerin so­nunu getiriyor.

Bunun için Türk okullarının yaşatılmasına çaba gösterme­liyiz. Okullara herkes elinden geldiğince desteğini vermeli. Aksu Türk Birliği’ni de fesh edi­yoruz. Derneğin elindeki biriki­mini Londra’da iki Türk okulu ve Kıbrıs’ta Yaşlılar Derneği’ne ol­mak üzere paylaştırmayı uygun gördük. Dilimiz ve kültürümüz Türk okulları sayesinde yaşaya­caktır” dedi.

KKTC Londra Temsilcisi Büyü­kelçi Başaran ise konuşmasında şu görüşlere yer verdi: “Şehit­lerimizi anmak ve okula Eren­köy Mücahitleri’nin yardımı gibi önemli konular için burada bu­lunuyoruz. Bunlar toplum için önemli konular. Özellikle öğren­cilere seslenmek, konuşmak is­terim. Bugün Kıbrıs adasında, Kıbrıslı Türklerin varolması, ya­şaması, özgür olması için ömür boyu uğraşan iki toplum lideri­mizi anmak için buradayız.

Özgürlük ve mücadele lideri Dr. Fazıl Küçük’ü ölümünün 34. yılında, kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş’ı ise ölümünün 6. yılında rahmetle anıyoruz.

Bir de ‘21-25 Aralık Milli Mü­cadele ve Şehitler Haftası’ vesi­lesi ile şehitlerimizi saygıyla anı­yoruz, gazilerimize de sağlık ve afiyetler diliyoruz. Bu uğurda sa­vaşıp sağ kalanlar da bizim için çok önemlidir. Bu mücadelede Dr. Küçük’ün 1942 yılında yayın ha­yatına giren Halkın Sesi gazete­sindeki yazıları, halkı bilgilendir­mesi ve aydınlatma bakımından önemli yer tutar.

Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş ise daha sonra bayrağı devralarak Kıbrıslı Türklerin ba­ğımsız devleti olan KKTC’yi 15 Kasım 1983 yılında kurdu. Bunun yanısıra, tarihe ‘Kanlı Noel’ diye geçen Kıbrıslı Türklere yönelik saldırıda şehit olanları saygıyla anıyoruz.”

OKULA 750 STERLİN YARDIM

Anma töreninden sonra, Aksu Türk Birliği Derneği As Başkanı İbrahim Hüseyin tarafından İn­giltere Türk Aile Birliği’ne bağlı Ali Rıza Değirmencioğlu Türk Okulu Başkanı Sevtap Kemal’e 750 sterlin yardım çekini takdim etti. Kemal de Okul Aile Birliği adına Hüseyin’e teşekkür belgesi takdim etti.

Törende, öğrenciler Dr. Fazıl Küçük ve Rauf Denktaş’ı anan şi­irler okuyup, her iki liderin söz­lerini paylaştılar.

Anma etkinliği, Dr.Fazıl Küçük ve Rauf Raif Denktaş’ın hayatını anlatan video gösterisinin ardın­dan, okul korosunun söylediği ‘Atatürk Marşı’ ile sona erdi.

Olay Gazete