ABD’de 20 Mayıs 2020’de polis tarafından sokak ortasında katledilen siyah George Floyd için başlayan adalet eylemleri tüm dünyaya ve İngiltere’ye de yayılmıştı. Yüzbinler polis şiddetine ve devletin ırkçı politikalarına karşı sokaklara çıkmıştı. Bu eylemlerden sonra Black Lives Matter (Siyah Hayatlar Önemlidir) adında bir hareket ortaya çıktı.

Daha çok ırkçılığa ve ayırımcılığa karşı mücadele eden oluşum, ilk kez bir yerel seçimde belediye encümen adayı çıkararak, belediye yönetiminde söz sahibi olmak istiyor. Bunu Türkiyelilerle birlikte yapacak.

ORTAK ADAYLAR BELİRLENDİ

Bir süredir Türk ve Kürt Toplumu Dayanışma Merkezi (DAY-MER) ile çeşitli görüşmeler yapan Siyah Hayatlar Önemlidir sözcüleri, Kuzey Londra’daki Enfield Belediyesine encümen üyeliği adayları belirleme önerisinde bulunmuştu.

DAY-MER de bölgede yoğun olan üye ve çevresini de hesaba katarak, bölgedeki sendika şubelerinin, sosyalist ve çevreci grupların da desteğini alarak Oktay Cinpolat’ı, Siyah Hayatlar Önemlidir ise Telesha Reid’i Edmonton Green mahallesinden encümen üyesi adayı olarak belirledi.

ADAYLAR TANITILDI

5 Mayıs’ta yapılacak yerel seçimler için belirlenen ve hiçbir parti listesinden girmeyen bağımsız adaylar Cinpolat ve Reid, seçeneğin ne İşçi Partisi ne Muhafazakar Parti ne de diğer partiler olduğunu söyleyerek, asıl seçeneğin halkın kendi içindeki dürüst politikacılar olduğunu belirtip oy istedi.

"DEĞİŞİM OLACAK"

"Değişim olacak" sloganı ile dün akşam saatlerinde siyah ve Türkiyeli toplumun yoğun yaşadığı Edmonton’da onlarca kişinin katılımı ile basın açıklaması ve aday tanıtımı yapıldı. “Belediyede sizin sesiniz olacağız” diyen Reid, tüm çalışmalarını bölge halkının çıkarı doğrultusunda planlayacaklarını belirtti.

Oktay Cinpolat ise temel amaçlarının halkın çıkarlarını gözetmek olduğunu söyleyerek, partilerin politikalarının belediyelerde de hayat bulmasına tepki gösterdi. Partilerin aldıkları kesinti ve kemer sıkma politikalarını aynen uygulayan yerel yönetimlerin halka karşı suç işlediğini belirterek, "Biz bölge halkının çıkarları için bu seçimi kazanmalıyız" dedi. Cinpolat, sadece oy istemedi ve tüm bölge halkının seçim çalışmasına katılmasını istedi.

Dün yapılan aday tanıtımının ardından bugün Türkiyeli ve siyah toplum üyeleri ortak seçim çalışmasına başladı. Bu ortak çalışmanın 5 Mayıs'a kadar aralıksız devam edeceği ve yaklaşık 11 bin seçmenli mahllede tüm evlerin ziyaret edilmesi hedefleniyor. (Arif BEKTAŞ - EVRENSEL)