EULEX’te 2014'ten bu yana sürdürdüğü hakimlik görevinden geçen hafta istifa eden Malcolm Simmons, Fransız Le Monde gazetesine yaptığı açıklamada, kuruluşun “kalbinde çok sayıda yolsuzluk vakası” olduğunu iddia etti.

EULEX’in siyasi müdahalelere uğradığını savunan Simmons, İngiltere Dışişleri Bakanlığı ve Avrupa Birliğini, kendisinin bu konudaki uyarılarını dikkate almamakla suçladı.

"İngiliz Dışişleri Bakanlığından ve AB'den bu olayları polise havale etmelerini istedim. Ancak iki kurum da reddetti." diyen Simmons, EULEX’teki bir başka hakimi de kendi elektronik posta hesabını "hack"leyip özel yazışmalarını kuruluş içindeki diğer çalışanlarla paylaşmakla suçladı.

Kosova'nın hukuk sistemini iyileştirme amacıyla kurulan ve yaklaşık 800 kişinin çalıştığı EULEX, ülkedeki önemli davalarda uluslararası hakim ve savcıları görevlendiriyor ve yerel yetkilileri denetliyor.

Ancak EULEX’in gerçek hedefinin "siyasi" olduğunu savunan Simmons, "EULEX hukukun üstünlüğü için işleyen bir kuruluş değil. Siyasi bir misyon. Başka türlü düşünen ya saftır ya da aptal." ifadelerini kullandı.

Simmons, bir davada, EULEX’in kendisine bir dahaki seçimde aday olamaması için bir Kosovalı siyasetçiyi mahkum etmesi yönünde  baskı yaptığını ileri sürerek kuruluşun Kosova'daki siyasetçilerin bir kısmını saf dışı bırakmak için çalıştığını söyledi. 

Kuruluştaki yolsuzluk ve usulsüzlüklerle ilgili şikayetlerini AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini’ye yazdığı iki mektupla ilettiğini ancak yanıt alamadığını anlatan Simmons, "Bu, AB’nin yolsuzluğa nasıl yaklaştığını bana açıkça gösterdi. Olayı örtbas etmek istiyorlar. Hiçbir şey yapmıyorlar. Artık bu komedinin parçası olmak istemiyorum." diye konuştu.

AB Dış Politika Sözcüsü Maja Kocijancic, Simmons'ın iddialarıyla ilgili yaptığı açıklamada, AB'nin ve EULEX'in yolsuzluk ve usulsüzlük iddialarına "sıfır tolerans" gösterdiğini savunurken EULEX de Simmons’ın kendisiyle ilgili bir dizi iddianın soruşturulduğu duyurdu.

EULEX, Simmons’ın kuruluşla ilgili iddialarının da soruşturulduğunu ancak İngiliz hakimin iddialarını şu ana kadar delillendiremediğini ileri sürdü.