İngiliz Ticaret Odaları Yıllık Konferansı’nda konuşan Longworth, 23 Haziran’da yapılacak AB referandumunda zorlu bir seçimle karşıya kaldıklarını söyledi.

Longworth, “Ülkenin insanları, gerçekte reforme edilmemiş, (Avro Bölgesi’nin başka yöne ilerlediği) bir AB içerisinde kalmak ile yakın vadede belirsizlik ve duraklama yaratacak olan ayrılık arasında bir seçimle karşı karşıya kalacak” dedi.

İş dünyasının önde gelen temsilcilerine seslenen Longworth, “Eğer iş dünyasından bu referandumda bir şey isteyeceksem o da uzun vadeli düşünmeleri, toplumun daha geniş kısmının çıkarlarına bakmaları, seçimlerini yıllık mali verilerine bakarak değil, çocukları ve torunları için ne istediklerini düşünerek yapmaları olur” ifadelerini kullandı.

 - “Çıkarsak ticaret anlaşmalarını yenilemek yıllar alır”

Konferansta konuşan İngiltere İş, Yenilik ve Yetenekler Bakanı Sajid Javid ise ülkenin AB içerisinde daha güçlü olacağını savundu.

Javid, “İngiltere 500 milyon nüfuslu ortak bir pazarda daha iyi durumda. Yaklaşık 40 yıldır Brüksel tarafından müzakereleri yapılan çok sayıda ticaret anlaşmasının faydasını görüyorum” dedi.

Javid, İngiltere’nin AB’den ayrılması durumunda mevcut ticaret anlaşmalarını yenilemesinin yıllar alabileceği uyarısında bulundu.

Muhalefetteki İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn ise ülkenin önde gelen bankalarının toplumun tamamına hizmet verecek şekilde yeniden yapılandırılmaları gerektiğini söyledi.

Corbyn, “Bankacılık sektörünün reforma ihtiyacı var. Finans sektörü ekonomiyi desteklemeli; tüketicilere, girişimcilere ve işletmelere sağmal inekmiş gibi davranmamalı. Yeni bir finans ekolojisine ihtiyacımız var” şeklinde konuştu.

Bu arada BBC Başkanı Longworth’un konuşmasında referanduma ilişkin olarak seçeneklerden birinin “gerçekte reforme edilmemiş bir AB içerisinde kalmak” olduğunu söylemesi İngiliz medyası tarafından “birlikten çıkışı desteklediği” yönünde yorumlandı. 

İngiliz Ticaret Odaları İngiltere’de ağırlığını orta ve küçük ölçekli şirketlerin oluşturduğu yaklaşık 92 bin işletmeyi temsil ediyor.