Birmingham’da bir hapishanede dün sabah saatlerinde başlayan ve gece yarısı bastırılan isyanda, mahkumların küçük çaplı yangınlar çıkardığı ve ecza depolarını ele geçirdiği bildirildi.

Bir mahkumun yaralandığı isyanla ilgili İngiliz Adalet Bakanlığı soruşturma başlattı. Bin 450 mahkumdan 600'ünün katıldığı isyan nedeniyle 240 kişinin başka hapishanelere nakledilmesi kararı alındı.

Güvenliğin özel G4S şirketi tarafından sağlandığı cezaevinde oluşan zararın söz konusu firma tarafından karşılanacağı belirtildi. 

Mahkumların sosyal medyada paylaştığı fotoğraflardan isyanın boyutlarının ortaya çıkmasının ardından, İngiliz basınında "Bunun son 26 yılın en önemli hapishane isyanı olduğu" yorumlarına yer verildi.

İngiltere’de cezaevlerinin yüzde yüz doluluk oranına ulaşması ve mahkumların yaşam koşullarının kötüleşmesi, isyanın nedenleri arasında gösteriliyor. Ülkede mahkum sayısının 20 yılda 2 kat arttığı belirtiliyor.

İngiliz Adalet Bakanlığı, gelecek 5 yıla yönelik yeni hapishane inşası da dahil bir dizi iyileştirme için 1 milyar 300 milyon sterlin kaynak ayrıldığını duyurdu.

AA