Cumhuriyet yanlıları, Kraliçe'nin ölümünden sonra saltanatın ne olacağına dair bir referandum düzenlenmesi için kampanya yürüteceklerini açıkladılar.

Beş bini aşkın üyesi, 35 bin de destekçisi olan 'Cumhuriyet' adlı taban hareketi, internet sayfasında yayınladığı açıklamada kraliyetin "sanıldığı gibi sadece ülkeye turist çeken zararsız bir olgu" olmadığını, tam tersine kamu fonlarını kötüye kullandığını ve politikaya karıştığını öne sürdü.

'Happy birthday, Mrs. Windsor'

İnternet sayfasında pembe bir fon üzerine "Doğumgünün kutlu olsun Bayan Windsor" diye yazan hareket, bu doğumgününün "monarşiye verilen desteğin, kraliçeye verilen desteğe bağlı olduğunu" bir kez daha ortaya koyduğunu ifade etti.

Cumhuriyet grubunun lideri Graham Smith, Independent gazetesine verdiği demeçte Kraliçe'nin ölümünden sonra otomatik olarak Prens Charles'ın kral olacağına dikkat çekti.

"Artık 21. yüzyıldayız, yeni bir devlet başkanımız olacaksa, oy hakkımız da olmalı" diyen Smith, Kraliçe'den sonra saltanata son verilmesi için bir an önce referanduma gidilmesi gerektiğini söyledi.

Smith "Kraliçeye doğumgününde iyi dileklerde bulunmaktan başka birşey istemem, ama bu doğumgünü kraliyetin geleceği hakkındaki soruları da gündeme getiriyor" ifadesini kullandı.

Guardian gazetesi de başyazısında, aynı noktaya dikkat çekerek, bugünkü kraliçe ile halk arasındaki uyumun bir başka hükümdar döneminde de aynen devam edeceğinin varsayılamayacağını vurguladı.

Gazete, İngiltere'nin kraliyetin geleceğini düşünmeyi sonsuza kadar erteleyemeyeceğini belirterek, bu sistem devam edecek ya da değişecekse 'bunun konuşulmasının zamanı geldi' diye yazdı.