İstihbarat servisleri uzmanı, Rus gazeteci ve yazar Andrei Soldatov, İngiltere'de en az 30 ajanın faaliyet gösteriyor olması gerektiğini söyledi.

Soldatov'a göre, bu ajanların bir bölümü diplomat. Diğerleri yani 'yasadışı' ajanlar, sahte kimlikle İngiliz vatandaşı gibi yaşıyor.

Üçüncü grup ajanlar ise İngiltere'de açık olarak yaşayan, genellikle iş adamı Rus vatandaşları. Bu kişilerin istihbarat toplamak için Rus gizli servislerince seçildiği ve eğitildiği belirtiliyor.

Andrei Soldatov'a göre Rus ajanların hedefinde sadece Londra değil, nükleer denizaltı ve Trident füzelerinin konuşlandırıldığı Clyde ile Batı Avrupa'nın en büyük donanma üssü Devonport da var.

İngiltere'de üç farklı Rus istihbarat servisinin görev yaptığı ifade ediliyor.

Bunlar, askeri istihbarat GRU, dış istihbarat servisi SVR ve KGB'nin yerini alan ana istihbarat örgütü FSB.

Image copyrightGetty

Soldatov, Rus ajanların İngiltere'nin Suriye'deki askeri faaliyetleri, silahlar, bilim, teknoloji ve hükümetin politikaları konularında istihbarat topladığını, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in muhaliflerinin de hedefler arasında yer aldığını söyledi.

Soldatov, "FSB özellikle İngiltere'de yaşayan Rus muhalifler gibi Rusya'daki yetkililere herhangi bir şekilde tehdit oluşturabilecek kişilere odaklı" dedi.

Soldatov, 2014'te Amerikan İstihbarat Örgütü NSA'nın izleme faaaliyetlerini ifşa eden Edward Snowden tarafından "belki de Rus izleme yapılanmasının en önde gelen muhalifi" olarak nitelenmişti.

Andrei Soldatov daha önce bir kaç kez FSB ajanları tarafından sorgulanmıştı.

2006'da İngiltere'nin başkenti Londra'da radyoaktif maddeyle zehirlenerek öldürülen eski Rus istihbarat servisi ajanı Aleksander Litivinenko'ya düzenlenen suikastı soruşturan komisyon, geçen hafta suikast emrinin "büyük ihtimalle Putin tarafından verildiğini" öne sürmüştü.