HALİL YETKİNLİOĞLU

LONDRA

Londra ve çevresinde yaşayan Kahramanmaraşlıları bir çatı altında toplamak amacıyla faaliyete geçirilen İngiltere Kahramanmaraşlılar Eğitim ve Kültür Derneği’nin resmi açılış töreni yapıldı.

Açılış törenine Türkiye’nin Londra Başkonsolosu Çınar Ergin, Londra Büyükelçiliği Eğitim Müşaviri Hasan Ünsal, Hackney Belediye sözcüsü Clare Potter, Belediye Meclis Üyesi Suzan Fajana Thomas, MÜSİAD (UK) Başkanı Mustafa Demir, Uluslararası Demokratlar Birliği (UID) Başkanı Erdal Yetimova, UID Genel Sekreteri İbrahim Altun, Yunus Emre Enstitüsü (YEE) Müdürü Dr. Mehmet Karakuş, İngiltere Türk Öğretmenler Derneği Başkanı Mansur Işıkbol, Genç MÜSİAD (UK) Başkanı Ali Aybakar, Luton Türk Kültür ve Eğitim Merkezi Başkanı Atilla Üstün, Süleymaniye Camii İmamı Burhan Aygün, STK temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Sunuculuğunu İngiltere Kahramanmaraşlılar Derneği Genel Sekreteri Ali Demirci’nin yaptığı program Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başladı. Saygı duruşu ve ardından İstiklal Marşı okundu. Açılış konuşmasını Dernek başkanı Ali Kılınç, yaptı.

BAŞKONSOLOS TEŞEKKÜR ETTİ

Kılınç konuşmasında, toplu açılış törenine katılan başta resmi görevliler olmak üzere sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve vatandaşlara teşekkür etti.

Bir aydan kısa bir zamanda dernek binasını bulunmuş gerekli tadilatını yapılıp açılışa hazır hale getirildiğini belirten Kılınç, “Kısa sürede büyük işler başarılmıştır bu süreçte en büyük fedakârlığı kurucu üyeler yapmıştır şahsım adına bu derneğin mimarı olan kurucu üyelere bir kez daha teşekkür ediyorum. Ayrıca bu derneğin fikir mimarı ve itici gücü olan Sayın Kahramanmaraş Belediye Başkanımız Fatih Mehmet Erkoç a teşekkürlerimi sunuyorum” dedi. Kahramanmaraşlıları, Maraş’ta milli mücadelemizin timsali olan Sütçü İmam’ın hemşehrileri olarak ifade eden Başkonsolos Ergin, Londra ve civarından gelen katılımcıları selamladı. Ergin, “Kahramanmaraşlılar, İngiltere Türk toplumunun bel kemiği, belki de en kalabalık grubu oluşturuyor. Dolayısı ile sizleri bir arada tutacak eğitim, öğretim alanında çalışmalarınıza bir mekan sağlayacak, birbirinizi özlediğinizde hasret gidermenize vesile olacak böyle bir yerin oluşturulmasında emeği geçen herkese başta Sayın Ali başkan olmak üzere içtenlikle kutluyorum. Teşekkür ediyorum” dedi.

SAYIMIZ YARIM MİLYONA YAKLAŞIYOR

Milli birlik ve beraberliğin korunmasının önemine dikkat çeken Ergin, tek vücut olarak hareket edilmesinin gerekliliğinden bahsetti. Ergin, konuşmasının devamında, “İngiltere Türk toplumu olarak sayımız ‘yarım milyona’ yaklaşıyor. Burada hepimizi bekleyen ciddi sınamalarla, zorluklarla karşı karşıyayız. Ve bu zorlukların üstesinden gelebilmenin tek yolu yine bir ve beraber olarak hareket etmemizden geçiyor. Bu nedenle Sayın başkanın biraz evvel konuşmasında da belirttiği gibi ‘ötekileştirmeden’ şuradan gelmiş, buradan gelmiş diye bakmadan hepimizi kucaklayacak bir anlayışla hareket etmenin, bir bardak çay etrafında ortak dertlere çare bulmanın tek çıkar yol olduğunu düşünüyorum. Kahramanmaraşlılar Derneği’nin bu konuda verdiği taahhütü dikkatle dinledim ve çok da hoşuma gitti, kendilerini tebrik ediyorum. Tüm toplumumuzun bu derneği sahipleneceğinden ve geliştireceğinden eminim. Biz de Türkiye Cumhuriyeti devleti olarak ister Büyükelçilik, ister Başkonsolosluk, tüm bu çabalarda kendilerinin yanında olacağız. Kendilerini tekrar tebrik ediyorum, İngiltere Kahramanmaraşlılar Eğitim ve Kültür Derneği’nin toplumumuza ve milletimize hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum. Hepinizi saygı ile selamlıyorum” diye konuştu.

ÖĞRETMEN GÖREVLENDİRİLECEK

Eğitim Müşaviri Hasan Ünsal konuşmasında, Londra ve çevresinde Müşavirliğe bağlı 40 öğretmenin Türkçe ve Türk Kültürü Dersi faaliyeti yürüttüğünü, yeni açılan Kahramanmaraşlılar Eğitim ve Kültür Derneğinde de Türkçe dersleri için öğretmen görevlendirmekten memnuniyet duyacağını ifade etti. Velilere iki dillilik ve anadilin önemi hakkında kısa bilgiler veren Ünsal, çocukların okul çağındam itibaren anadillerini iyi öğrenmelerinin ikinci hatta üçüncü yabancı dil öğrenemelerine olumlu katkısının olacağını belirtti. Öte yandan Türkçe dersinden alınacak A-level sertifikalarının üniversiteye kabulde geçerli bir sertifika olmasının avantajlarından bahsetti. Daha sonra Derneğin kuruluşunda emeği geçenlere teşekkür ederek konuşmasını tamamladı.

Daha sonra sırasıyla Stoke Newington Belediye Meclis Üyesi Suzan Fajana Thomas, Hackney Belediye sözcüsü Clare Potter, Müsiad Başkanı Mustafa Demir, Genç Müsiad Başkanı Ali Aybakar, İngiltere Türk Öğretmenler Derneği Başkanı Mansur Işıkbol, İngiltere Kahramanmaraşlılar Derneği Kadın Kolları Başkanı Hülya Okur, birer konuşma yaptılar. Beraberinde iş adamı İsmail Demir, memleketi olan Kahramanmaraş’a olan büyük sevgisini yansıttığı şiiri okudu.

Açılışa katılacağı günler öncesinden ilan edilen ancak özel nedenlerden dolayı katılamayan Kahramanmaraş Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç da, telefon ile yapılan görüşmede her türlü desteği ile bu oluşumunun arkasında olduğunu belirtti ve İngiltere de yaşayan tüm Kahramanmaraşlı hemşerilerini selamladı.

Konuşmaların ardından, protokol üyeleri tarafından açılış kurdelesi kesildi. Kurucu üyelere derneğin rozeti takıldı.