Başkent Londra'da bulunan İngiltere Parlamentosu önünde saldırı gerçekleştirildi. Saldırıyı terör örgütü DEAŞ üstlendi. Olayda 1'i polis diğeri saldırgan 4 kişinin hayatını kaybettiği açıklanırken 40 kişinin yaralandığı belirtildi. Yaralılardan 7'sinin durumunun kritik olduğu duyurulurken, olayda hayatını kaybedenler içinde farklı ülkelerin vatandaşlarının da olduğu açıklandı. İngiltere polisi Perşembe gününün ilk saatlerinde olayla ilgili 6 adrese baskın düzenleyerek 8 kişiyi gözaltına aldı. İngiltere Başbakanı Theresa May, saldırganın İngiltere doğumlu olduğu ve adının açıkladı. Saldırıda bir aracın Westminster Köprüsü'ndeki yayaları ezerek parlamento binasına yöneldiği, ardından parlamento yerleşkesi içerisinde bir polisin bıçaklandığı ifade edildi. Saldırgan polis tarafından vurularak etkisiz hale getirildi. Fransa Başbakanı Bernard Cazeneuve, yaralılardan 3'ünün Fransız lise öğrencisi olduğunu söyledi. Olayın ardından Thames Nehri'nden bir kadın canlı çıkarıldı. İlk yardım ekipleri tarafından tedavi edilen kadının olay sırasında köprüde olduğu sanılıyor. Dailymail'in bir görgü tanığından aktardığına göre saldırgan önce Westminster Köprüsü'nde en az 12 kişiye aracıyla çarptı, ardından parlamento binasına girmeye çalışırken bir polis memurunu bıçakladı ve polis tarafından vurularak öldürüldü. Görgü tanığı, saldırganın orta yaşlı ve Asyalı görünümü olduğunu söyledi.

SALDIRGANIN KİMLİĞİ AÇIKLANDI

Londra'daki terör saldırısını gerçekleştiren teröristin "Khalid Masood" (Halid Mesut) ismindeki 52 yaşında bir İngiliz vatandaşı olduğu öğrenildi. Daha önce de şiddet olaylarına karıştığı öğrenilen teröristin West Midlands bölgesinde ikamet ettiği tahmin ediliyor.




İNGİLİZ POLİSİNDEN AÇIKLAMA

İngiltere üst düzey terörle mücadele yetkilisi, Westminster Köprüsü'nde bir aracın insanlara çarparak sürüldüğünü ve 4 kişinin öldüğünü, en az 40 yaralının olduğunu açıkladı. Yetkili, hayatını kaybedenlerden birinin polis memuru olduğunu doğruladı. Sadece bir saldırgan olduğunu belirten yetkili, söz konusu kişinin öldüğünü bildirdi. Öte yandan saldırganın yalnız hareket ettiği ve 'uluslararası terörizm'den etkilendiği düşünülüyor. İngiltere Savunma Bakanı ise yaptığı açıklamada, olayın 'İslami terörizmle' bağlantılı olduğunu söyledi.



6 ADRESE BASKIN BASKIN

İngiltere polisi sabah saatlerinde saldırıyla ilgili 6 adrese baskın düzenledi. Operasyonlarda 8 kişinin gözaltına alındığı bildirildi.

KURBANLARDAN BİRİNİN KİMLİĞİ AÇIKLANDI

İngiltere'deki parlamento saldırılarında hayatını kaybedenlerden birinin 43 yaşındaki İspanyol asıllı Birleşik Krallık vatandaşı Aysha Frade olduğu açıklandı. Westminster Köprüsü'nün yakınlarındaki bir okulda İspanyolca öğretmenliği yaptığı belirtilen Aysha Frade'in, olay sırasında 8 ve 11 yaşındaki çocuklarını okullarından almak için köprüyü geçmeye çalıştığı belirtildi. Daha öncede saldırganın bıçaklı saldırısı sonucu hayatını kaybeden polis memurunun Keith Palmer olduğu açıklanmıştı.



WESTMINSTER İSTASYONU KAPATILDI

Reuters parlamento binasının giriş çıkışlara kapatıldığını ve tüm oturumların durdurulduğunu bildirdi.  Saldırıdan iki saat sonra parlamentonun boşaltılmaya başlandığı açıklandı. Bölgeye hava ambulansı sevk edildiği ve Londra metrosundaki Westminster istasyonunun polisin isteği üzerine kapatıldığı belirtildi. İskoçya Parlamentosu'nda bağımsızlık referandumu konulu görüşmeler, İngiltere Parlamentosu'na yapılan saldırının ardından ertelendi.

THERESA MAY: TERÖRE TESLİM OLMAYACAĞIZ

İngiltere Başbakanı Theresa May, Londra'da İngiltere parlamentosuna yönelik gerçekleştirilen saldırının ardından ilk kez konuştu. Saldırının ardından toplanan Acil Güvenlik Komitesi'ne başkanlık eden May, toplantının ardından yaptığı açıklamada "Hastalıklı ve ahlaksız terör saldırısını kınıyorum" ifadesini kullandı. Saldırıyla ilgili bütün detayların halen araştırılmakta olduğunu söyleyen İngiltere Başbakanı, saldırıyı sadece 1 kişinin gerçekleştirdiği bilgisini doğruladı. İngiltere'de 'tehdit seviyesinde' bir değişiklik olmayacağını belirten May, Londra polisinin kısa bir süre içerisinde saldırıyla ilgili bir açıklama yapacağını belirtti. May açıklamasında, "Değerlerimizi yenmeye yönelik şiddet yoluyla yapılan her girişim başarısızlığa uğrayacaktır. Parlamento olağan şekilde toplanacak. Londralılar uyanacaklar ve günlerine normal bir şekilde devam edecekler. Bu sokaklarda yürüyecekler. Hayatlarını yaşayacaklar. Teröre asla teslim olmayacağız ve nefretin sesinin bizi bölmesine asla izin vermeyeceğiz." Londra polisi, olay sırasında parlamentoda bulunan Başbakan Theresa May'in güvende olduğunu açıkladı. May'in Acil Güvenlik Komitesi'ni toplayacağı belirtildi. Avam Kamarası Lideri David Lidington, parlamentoda bir polisin bıçaklandığı bilgisini doğruladı.


BUCKINGHAM SARAYI'NDA GÜVENLİK ÖNLEMİ ARTIRILDI

Öte yandan parlamento binası çevresinde şüpheli bir araç bulunduğu ve bölgenin boşaltıldığı belirtildi. Buckingham Sarayı'nda da güvenlik önlemleri artırıldı. BBC'nin haberine göre saraydan açıklama yapılmazken, kapılarının kapalı tutulduğu bildirildi.

"NE İLK NE DE SON SALDIRI"

İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson, Londrada dün yaşanan terör saldırısının kenti ve parlamentoyu hedef alan ne ilk ne de son saldırı olduğunu söyledi. ABD'de bulunan Johnson sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, saldırıyı "üzücü" olarak niteleyerek "Bu Londra'yı ve parlamentomuzu hedef alan ilk saldırı değil. Son saldırı da olmayacak. Ama değerlerimiz galip gelecek." ifadelerini kullandı. Dünyanın dört bir köşesindeki farklı ülkelerden üzüntü bildiren mesajlar aldığını belirten Johnson, "Bu, hep beraber verdiğimiz bir mücadele." değerlendirmesini yaptı.



CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'DAN TAZİYE MESAJI

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Londra'daki terör saldırısı nedeniyle İngiltere Başbakanı May'a gönderdiği taziye mesajında, "Türkiye'nin Birleşik Krallık'ın acısını derinden hissettiğini ve paylaştığını vurgulamak istiyorum. Türkiye, uluslararası barış ve güvenliğe en büyük tehditlerden birini oluşturan terörizmle mücadelede dost ve müttefik Birleşik Krallık'la her zaman dayanışma içerisindedir. Milletim ve şahsım adına, zat-ı alilerine ve bu elim hadisede yaşamını yitirenlerin yakınları ile dost Birleşik Krallık halkına en içten taziyelerimi sunuyor, yaralılara acil şifalar diliyorum." ifadelerini kullandı.

BAŞBAKAN YILDIRIM: TERÖR KÜRESEL BİR FELAKETTİR

Başbakan Binali Yıldırım, "Terör herkesin başının belasıdır. Sadece terörü Müslüman ülkelerle zikretmek yapılan en büyük yanlıştır. Terör küresel bir felakettir. İnsanlığın başının belasıdır. İstanbul ne kadar güvenliyse, Londra da o kadar güvenli. Ankara ne kadar güvenliyse, Paris de o kadar güvenli. Dolayısıyla terör konusunda çifte standardı, amayı, fakatı bırakmak lazım. Terör konusunda bütün ülkelerin bir araya gelmesi ve ortam mücadele yapılması lazım. Bugünlerde DEAŞ terörüne 'İslamist terör' diyorlar. Bu bizim kanımıza dokunuyor. İslam dini ile terör birlikte zikredilemez. Her terör olayını yapanı İslamiyete mal etmek, işin başından beri çifte standart anlamına gelir" dedi.

ÇAVUŞOĞLU: BİRLEŞİK KRALLIK HALKININ ACISINI PAYLAŞIYORUZ

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İngiltere'nin başkenti Londra'da düzenlenen silahlı saldırıyı şiddetle kınayarak, "Benzer saldırılara birçok kez maruz kalmış olan Türkiye ve Türk halkı, Birleşik Krallık ve Birleşik Krallık halkının acısını paylaşmaktadır." ifadelerini kullandı. Çavuşoğlu, sosyal medyadaki Twitter hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, "Londra’da Parlamento’nun bulunduğu Westminster bölgesinde meydana gelen terör saldırılarını şiddetle kınıyoruz. Benzer saldırılara birçok kez maruz kalmış olan Türkiye ve Türk halkı, Birleşik Krallık ve Birleşik Krallık halkının acısını paylaşmaktadır." mesajını paylaştı.

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI KINADI

Dışişleri Bakanlığı, İngiltere'nin başkenti Londra'daki terör saldırılarını kınayarak, "Terörle mücadelede küresel işbirliğinin önemini bir kez daha vurgulayarak, terör ve şiddet kültüründen beslenen zihniyetin her türlüsüne karşı uluslararası toplum ve müttefiklerimizle dayanışmamızı kararlılıkla sürdüreceğimizi yineliyoruz." ifadelerini kullandı.

AB BAKANI ÇELİK'TEN AÇIKLAMA

AB Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "İngiltere'de gerçekleşen terör saldırısını lanetliyoruz. İngiltere AB Bakanı Alan Duncan'a dayanışma mesajımızı ilettim.Terör tüm ülkeler için tehdittir. Terör örgütleri arasında ayrım yapılmadan topyekun mücadele verilmelidir." dedi.

ABD: HER TÜRLÜ DESTEĞİ VERMEYE HAZIRIZ

ABD Başkanı Donald Trump, olayla ilgili bilgi aldığını açıkladı. ABD Dışişleri Bakanlığı, İngiltere'ye her türlü desteği vermeye hazır olduğunu bildirdi.

FRANSA CUMHURBAŞKANI HOLLANDE'DEN AÇIKLAMA

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Avrupa ülkelerinin organize bir şekilde terörle mücadele etmesini istedi. Londra’daki terör saldırısının ardından bir açıklama yapan Hollande, "Bu tür saldırıların engellenmesi için gerekli bütün koşulları yaratmalıyız. Avrupa düzeyinde bu konuda organize olmamız gerekir. "dedi. İngiltere halkı ile terörle mücadele dayanışma içinde olduklarını kaydeden Hollande, "Terörizm hepimizi ilgilendiren bir konu ve terör saldırılarına hedef olan Fransa, İngiliz halkının yaşadığı acıları çok yakından tanıyor." ifadesini kullandı. Fransa’da diğer siyasi parti temsilcileri de yaptıkları açıklamalarda, saldırıyı kınadılar ve İngiltere’ye dayanışma mesajı gönderdiler.

KANADA BAŞBAKANI TREDEAU KINADI

Kanada Başbakanı Justin Trudeau, Londra'da yaşanan saldırıyı kınadı. Trudeau, saldırının ardından Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "Dualarımız saldırının mağdurları ve aileleri ile birlikte. İngiliz halkının yanındayız" ifadesini kullandı. Başbakan Trudeau, federal parlamentonun öğleden sonraki oturumunda yaptığı konuşmada ise "Bugün demokrasinin simgesi ve beşiği olan İngiltere Parlamentosu'na bir saldırı olduğunu öğrendik. İngiliz Parlamentosu ve demokrasisine yapılan bu alçakça saldırıyı olabilecek en şiddetli şekilde kınıyoruz. Saldırının kurbanlarına ve ailelerine başsağlığı diliyoruz. Kanada, İngiltere halkının yanındadır" dedi. Trudeau, aynı saatlerde yayımladığı yazılı açıklamada ise şu görüşlere yer verdi: "Bugün Londra'da yaşanan saldırıyı kınıyoruz. Bu korkak saldırının bir sonucu olarak öldürülen ve yaralanan masum insanları öğrenmekten şaşkın ve üzgünüm. Kanada ve Birleşik Krallık çok yakın dost ve müttefiktir. Dostluğumuz paylaşılan değerlere ve tarihe dayanıyor. Kanada Parlamentosu, bu sabahki saldırıda hedeflenen parlamentonun neslinden gelen bir parlamentodur. Bugün İngiltere Parlamentosuna yapılan saldırı dünyanın dört bir yanındaki demokrasilere yönelik bir saldırıdır. Kanada Parlamentosu da çok uzun sayılmayacak bir süre önce Kanadalıları bölmek isteyen kişiler tarafından benzer bir saldırıya maruz kaldı ancak Kanadalılar bir araya geldi. İngiliz halkının da aynı şeyi yapacağından eminim ve acılarından her zamankinden daha güçlü ve birleşmiş haliyle çıkacaktır. Kanada halkı adına Başbakan May ve Birleşik Krallık halkına tam destek veriyorum. İngiliz hükümetine, bu iğrenç eylemden sorumlu olanları adalet önüne çıkarmak için elimizden gelen her yardımı sunmaya hazırız. Kanada halkı, terörle mücadelede İngiltere'nin yanındadır. Özgürlük ve demokrasinin her zaman zafer kazanacağını dünyaya göstermek için İngiltere ve tüm müttefiklerimizle birlikte çalışmaya devam edeceğiz.

" GÜVENLİK SEVİYESİ YÜKSELTİLMEYECEK

Kanada Kamu Güvenliği Bakanı Ralph Goodale de parlamentoda gazetecilere yaptığı açıklamada, ülke genelindeki polis ve güvenlik birimlerinin ihtiyatlı ve uyanık olduklarını garanti ettiklerini belirtti. Bakan Goodale, "2014 sonbaharından bu yana orta seviyede tutulan ulusal tehdit düzeyini değiştirmek için hiçbir neden yok" diye konuştu. Goodale, İngiltere makamlarına her tür yardım ve destek tekliflerini ilettiklerini de sözlerine ekledi.



BRÜKSEL'DEKİ SALDIRILARIN YIL DÖNÜMÜNDE GERÇEKLEŞTİ

Olayın terör saldırısı olup olmadığı henüz netlik kazanmazken, Avrupa'da son bir senede meydana gelen saldırılarda artış görülüyor. Öte yandan saldırının, Brüksel'de meydana gelen terör saldırılarının yıl dönümünde yaşanması da dikkat çekti. 22 Mart 2016'da Belçika'nın başkenti Brüksel'de havalimanı ve metroda gerçekleştirilen terör saldırılarında 32 kişi ölmüş, 300'den fazla kişi yaralanmıştı. 16 Haziran 2016'da İngiltere'de İşçi Partisi milletvekili Jo Cox, bıçaklanarak öldürülmüştü. Cox'u seçim bölgesi Birstall'da önce vurarak ardından da defalarca bıçaklayarak öldüren 52 yaşındaki Thomas Mair'in ABD'deki Neo-Nazi gruplarla iletişimde olduğu bildirilmişti. Fransa'nın Nice kentinde 14 Temmuz 2016'da Fransız İhtilali'nin yıldönümünde kalabalığın içine giren bir kamyon 84 kişiyi ezerek öldürmüştü. 19 Temmuz 2016'da Almanya'nın Würburg kentindeki bir banliyö treninde 17 yaşındaki Afgan sığınmacı, trendeki yolculara balta ve bıçakla saldırmıştı. Olayda 4'ü ağır 15 kişi yaralanmış, saldırıyı DEAŞ üstlenmişti. 19 Aralık 2016'da Almanya’nın başkenti Berlin’de DEAŞ bağlantılı Tunus uyruklu Anis Amir Noel pazarına TIR'la girerek 12 kişinin ölümüne 48 kişinin de yaralanmasına sebep olmuştu. 18 Mart 2017'de Paris'in Orly Havalimanı'nda askere saldırarak silahını alan bir kişi, diğer askerler tarafından öldürülmüştü. Ziyed Ben Belgacem adlı saldırganın, aynı gün Paris'in kuzeyinde kontrol noktasında durdurulduktan sonra bir polis memurunu yaralayarak kaçan kişi olduğu anlaşılmıştı.