İngiliz ulaştırma bakanı Chris Grayling, Brexit’ten sonra iki ülke arasında hava servislerinin çalışmaya de­vam etmesini sağlamak için Pazartesi günü İsviçre ile bir anlaşma imzaladı.

İngiltere’nin önümüz­deki yıl Mart ayında Avrupa Birliği’nden ayrılması bekle­niyor, ancak Brexit’in nasıl ve hatta ne zaman gerçekle­şeceğine dair belirsizlik ha­kim. Ülkenin ayrılma şartları olmadan bir anlaşma yapma­dan çıkış olasılığı en çok ko­nuşulanlar arasında. Grayling yaptığı açıklamada, “İngiltere havacılık sektörü, Avrupa’nın en büyüğü ve dışa dönük bir küresel ülke olarak daha da ge­lişerek önemli bir rol oynaya­cak.” dedi.

“ B u a n l a ş m a l a r , İngiltere’nin AB’den ayrılır­ken gelişmeye devam etme­sini sağlayacak ve Birleşik Krallık’ın karşılıklı olarak fay­dalı bir anlaşmaya varacağın­dan eminim, tüm olasılıkları hazırlamaya devam ediyo­ruz.”

Yeni ikili anlaşmanın, hava hizmetlerine ilişkin mevcut AB-İsviçre anlaşması şartlarını garanti altına aldığını ve 2017 yılında hava yoluyla 6.8 milyon yolcu taşıyan rotayı korudu­ğunu söyledi.Bakanlık, hükü­metin daha fazla hava hizmeti anlaşması imzalamaya yöne­lik taahhütler de dahil olmak üzere yeni tedbirler teklif eden Aviation 2050 danışmanlığını da başlattığını söyledi.

Havacılık bakanı Liz Sugg, “Havacılık sektörümüz dünya lideri ve Havacılık 2050 strate­jisi önümüzdeki yıllarda başa­rıyı artıracaktır” dedi.

“Amacımız uluslararası bağlantıları genişletmek, ti­careti ve yatırımı artırmak ve işletmeleri ve seyahat eden yolcuları desteklemek için iç bağlantıları güçlendirmektir.”