Brexit referandumu sonrasında sterlinin değer kaybetmesiyle yük­selen enflasyon, Birleşik Krallık ge­nelindeki hayat pahalılığının büyük oranda artmasına sebep olmuştu.

İngiltere Merkez Bankası, geçen yılın son aylarında yüzde 3 seviye­sinin üzerine çıkan enflasyonu kont­rol edilebilir seviyelere çekmek için önlemler almaya devam etmesi so­nucu sterlin dolar karşısında değer kazanarak referandum öncesindeki seviyelere dönmeye başladı.

Sterlinin değer kazanmasıyla, yurtdışından dolar üzerinden ül­keye getirilen gıda ve tarım ürün­lerinin ithalat masrafları düştü ve bu da marketlerdeki gıda fiyatlarına yansıdı. British Retail Consortium (BRC) ve Nielsen firması tarafın­dan açıklanan verilere göre, mart ayında gıda fiyatları, şubat ayındaki fiyatlara oranla yüzde 0.5’lik bir dü­şüş gösterdi.

Yıllık olarak bakıldığında ise fi­yatların Mart 2017’ye göre yüzde 0.4 oranında arttığı görülüyor.

Bu da bir seneyi aşkın bir süredir gıda fiyatlarında görülen en yavaş yıllık büyüme olarak göze çarpıyor.

Sonuç olarak, mart ayında dük­kanlardaki genel fiyatların yüzde 1 oranında düştüğü belirtiliyor.

Buna rağmen, ithalat masrafla­rındaki düşüş, euro bölgesinden ül­keye getirilen ürünleri kapsamıyor.

Sterlinin değerinin, euro karşı­sında halen yaklaşık yüzde 10 ora­nında aşağıda olduğu ifade ediliyor. Nielsen firmasından

 Mike Watkins, konuyla ilgili şu açık­lamalarda bulundu: “Gıda tedarik zin­cirinde enflasyon baskılarının azalma­sıyla, artık süpermarketlerin fiyatları düşürmesini ve müşteri çekmek için promosyonlar arttırmasını bekleyebi­liriz .

“Teklifler ve kısa vadeli fiyat indi­rimlerinin son 10 yılın en düşük seviye­sinde olmasıyla, müşteriler, ödedikleri paranın karşılığını en iyi şekilde almak istedikleri için, indirimlerde yapılacak herhangi bir artıştan yararlanacaklar­dır.”

İngiltere Merkez Bankası, maaşlar­daki artışların da bu yıl itibariyle hızlan­masını ve gelecek aylarda enflasyonu geride bırakmasını bekliyor.

Bu durumun, reel maaşların bir yıl boyunca düşmesinin ardından tüketi­cilerin harcama gücünü arttırmasının beklendiği ifade ediliyor. Buna rağmen, birbirinden farklı unsurlar, ailelerin ge­lirlerini farklı yönlere çekebiliyor. Gelir vergisi sınırının yükseltilmesi, bu ay iş­çilerin ceplerine daha çok para girme­sini sağlayacak olsa da emekli aidatla­rının artması gelirleri düşürebilir.

BRC tarafından yapılan açıklamada, özellikle Brexit sürecinde olmak üzere, hükümetin gıda fiyatları için ek masraf çıkarmaması gerektiği belirtiliyor.

BRC Başkanı Helen Dickinson, ko­nuyla ilgili şu açıklamaları yaptı: “AB ile Birleşik Krallık arasındaki anlaşmada gümrük vergisi olmamasının destek­lenmesi, perakendeciler açısından teşvik edici bir haber. Ancak, bunun yanında, perakendecilerin müşterilere yansıtacakları fiyat baskılarını azalta­bilmeleri için, malların dolaşımı sıra­sında yaşanabilecek potansiyel uyuş­mazlıkları azaltmaya da odaklanılmalı.”