Batı Yorkshire bölgesinde başlayan yeni pilot uygulamayla birlikte İngiltere polisi, artık parmak izi kontrolü yapmak için şüphelileri polis merkezine götürmek zorunda kalmayacak.

İngiltere İçişleri Bakanlığı, polislere seyyar parmak izi tarayıcıları dağıtmaya hazırlanıyor. Proje için pilot bölge olarak Batı Yorkshire seçildi. Bölgedeki polislere 250 seyyar parmak izi tarayıcısı dağıtıldı. Bu yeni tarayıcıyla birlikte herhangi bir kişinin parmak izi 12 milyon kayıt arasından birkaç dakika içerisinde taranıp sonuçları elde edilebilecek.

Güvenlik güçleri bu sayede, hakkında yakalama kararı olan suçluları ve ülkede yasadışı yollarla bulunan kişileri birkaç dakika içerisinde teşhis edebilecek. Cihazda taratılan parmak izi eğer sistemde kayıtlı olan parmak izlerinden biriyle eşleşirse, ilgili şahsın fotoğrafı, sabıkası ve diğer kimlik bilgileri cihazdaki ekranda görünecek. Cihazda gösterilecek sonuçlar arasında, ülkede bulunan yabancı uyruklu insanları vize ve oturum durumlarıyla, iltica durumları da bulunuyor.

Cebe sığacak büyüklükte olan cihaz tane başına 300 pounda yakın bir maliyete sahip. Cihaz ülkede bu alanda tutulan en büyük iki veri tabanı olan IDENT1 ve IABS veri tabanlarına ulaşıp her ikisinden de tarama yapabilecek.

Cihazlar ayrıca Türkiye’de GBT (Genel Bilgi Toplama) olarak bilinen, İngiltere’de ise Ulusal Polis Bilgisayarı (PNC) olarak adlandırılan sabıka kaydı sistemine de erişim sağlayabiliyor.

SABIKASI OLMAYANIN PARMAK İZİ KAYDEDİLMEYECEK

Yetkililer yeni sistemin sivil vatandaşlar arasında tedirginliğe neden olmaması gerektiğini savunuyor. Eğer bir kişinin daha önceden yukarıda belirtilen veri tabanlarından herhangi bir nedenle bir kaydı bulunmuyorsa, polis tarafından kişinin parmak izi alındıktan sonra alınan bu parmak izinin ve şifrenin sistemde kaydedilmeyeceği ve orada silineceği ifade ediliyor. Ancak parmak izi kontrolünü yapan polisin gerekli gördüğü durumlarda bilgilerin kaydedilme durumundan söz ediliyor.

Gelişen teknoloji birçok kurum ve kuruluş tarafından kullanılıyor bunlardan biri de polis güçleri. İngiltere de gelişen teknolojiyi bu anlamda kullanan ülkeler arasına giriyor. Ancak bu alanda henüz hiçbir ülke Çin kadar ileriye gidebilmiş değil.

Dünyanın en büyük nüfusuna sahip olmasına rağmen sıkı güvenlik politikasıyla bilinen Çin, teknolojide çıtayı oldukça yükseltmiş görünüyor. Çin’deki asayiş polisleri taktıkları gözlük sayesinde karşılarındaki insanlarından yüz taramalarını ve bu sayede sabıka taramalarını yapabiliyorlar.