İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden çıkması ile beraber İngiltere’ye ça­lışmak ve öğrenim için gelmek is­teyenlere yönelik devreye girmesi planlanan vize sistemine dair hü­kümetin önerilerini içeren rapor yayımlandı.

Buna göre yeni vize politikası, bütün ülkeler için aynı göç koşul­larını getirmeye hazırlanıyor.

İngiltere İçişleri Bakanlığı’nın hazırladığı rapora göre, İngiltere göçmenlerin geldikleri ülkeyi de­ğil sahip oldukları yetenekleri ön plana çıkaran bir göç politikası uy­gulamayı amaç ediniyor.

Rapora göre bir diğer öne çıkan başlık, her yıl ülkeye gelen yabancı çalışan sayısına getirilen kısıtla­manın kaldırılacak olması.

İngiltere’ye öğrenim için gele­cek uluslararası öğrenci sayısına da kısıtlama getirilmeyecek. İngil­tere İçişleri Bakanı Sajid Javid, en parlak ve en iyi göçmenlerin İngiltere’ye gelmesini amaç edindikleri yeni bir göç politi­kası hazırladıklarını duyurdu.

Javid aynı zamanda bu politika­nın İngiltere ekonomisinin gelişme­sine katkı sağlayacağını vurguladı.

Yeni sisteme göre İngiltere’ye çalışma için gelenlerin yıllık en az 30 bin sterlin maaş alması gereke­cek. Ancak bu rakamın iş dünyası ile yapılacak müzakereler çerçeve­sinde değiştirilebileceği belirtildi.

Yapılan bazı çalışmalar İngiltere hükümetine yıllık maaş tabanını 20 bin 155 sterlin olarak belirlemesi çağrısında bulunmuştu.

İngiltere’de genel olarak yıllık maaşların ortalama 30 bin sterlin­den düşük olduğu vurgulanıyor.

Yeni sisteme göre İngiltere’ye 12 aydan daha az bir süre çalışmaya gelecek olanlara da kısa dönemli vize verilmesi planlanıyor.

Şimdiye kadar Avrupa Birliği va­tandaşları ülkeye hiçbir kısıtlama olmadan gelip çalışabiliyordu.