İNGİLTERE’de 18 havaalanında bin 500 yer hizmetleri personeli, kargo ve bagaj sevkiyatından sorumlu memuru ücret tartışması nedeniyle 23 Aralık’ta 48 saatlik greve başlayacak. 

Geçen yaz son 50 yılın en uzun süreli grevini yaşayan İngiltere’de Noel öncesi yaşanacak grev krizi, İngiliz parlementerleri de karşı karşıya getirdi. Bazı parlementerler ‘grev yapma hakkını’ savunurken, diğerleri de Noel’de halkın mağdur olmaması için mücadele ediyor. Hatta Başbakan Theresa May’in olağanüstü hal kanunlarını uygulamaya bile zorlanacağı konuşuluyor. Tartışmalar sürerken endişeleri en çok artanlar ise kuşkusuz Noel tatili için planlarını yapan gurbetçiler.

EYLEM DEVAM EDECEK

Sendika destekli, merkezi Heathrow olan British Airways’in (Birleşik Krallık Ulusal Havayolu) 4 bin 500 kabin memuru da 25-26 Aralık’ta grev yapacak. British Airways, uzlaşma servisi Acas’ın müzakere organize edeceğini ve bunun da yakında olacağını söyledi.
Virgin Atlantic pilotları ise 23 Aralık’ta grev yapmaya hazırlanırken, Southern Demiryolu kondüktörleri, iki günlük bir grev yapmayı planlıyor. Ayrıca, demiryolu çalışanlarından bazı makinist ve tren içinde çalışan güvenlikçilerin görevine son verilmesi üzerine, 9 Ocak’ta başlamak üzere beş günlük grev yapılacak.

GREV YAPMAK HAK, AMA...

Muhalafet Partisi milletvekili ve Kamu Hesapları Komitesi Başkanı Meg Hillier, grevlerin insanları zor duruma sokacağına dikkati çekti: “Kanaatimce, eğer dikkatli olmazlarsa kendi ayaklarına kurşun sıkıyor olacaklar. Grev yapmak kesinlikle insanların en doğal hakkıdır.” 
Hillier, ancak Noel öncesi çok sayıda insanın işlerine ya da tatile gitmeye çalışırken bundan nasıl etkilendeceğine dair bir uyarı ikazının olması gerektiğine vurgu yaptı. 
Lord Norman Tebbit ise sendika liderlerinin Noel üzerinden kasıtlı taktiklerle ekonomik ve sosyal açıdan acı vermek için ellerinden geleni yaptıklarını söyledi.