DAY MER, “Irkçılığa Karşı Ayağa Kalk” kampanyası kapsamında ger­çekleştirdiği toplantıda ABD başta olmak üzere Avrupa’daki ırkçı ve faşistleri cesaretlendiren gelişme­ler karşısında ırkçıların sokak sal­dırılarının arttığı öne sürülerek, ırkçılığın her türüne karşı müca­delede kararlı olduklarını açıkladı.

DAY MER Yönetim Kurulu’ndan Oktay Şahbaz ve “Irkçılığa Karşı Ayağa Kalk” kampanyasından So­cialist Workers Party üyesi Simon Hester’in konuşmacı olarak katıl­dığı toplantıda artan ırkçılığa karşı toplumun da uyanık ve tavırlı ol­ması istendi.

DAY MER’in Tottenham’daki Ku­zey Londra Toplum Merkezi’ndeki mekânında 6 Ekim saat 17’de yapı­lan toplantıyı 50’ye yakın katılımcı izledi. DAY MER adına konuşan Ok­tay Şahbaz, Donald Trump ile bir­likte ABD’de yükselen ırkçılığın ve bazı Avrupa ülkelerindeki ırkçı par­tilerin oy oranını artırmasının ırkçı grupları cesaretlendirdiğini ve bu­nun da sokağa yansıdığını anlattı.

Şahbaz, “Başta Amerika ve Av­rupa olmak üzere dünya çapında yükselen ve örgütlenmek için gi­derek daha fazla zemin bulan ırk­çılar ve ırkçı oluşumlar İngiltere sokaklarında da boy göstermeye başladı. Haziran’da 15 bin kişi ile Londra’da sokaklara çıkan ırkçılar birçok saldırı da gerçekleştirdi. DAY MER olarak yıllardır Irkçılığa Karşı Ayağa Kalk kampanyası ve sendikalarla sokakta ırkçılığa karşı mücadele ediyoruz ve etmeye de devam edeceğiz” dedi.

İngiltere’de bu konuda yaşanan gelişmeleri anlatan Şahbaz, ırkçıla­rın ilk kez sokakta kitlesel olarak boy göstermeye başlamalarının kaygı verici olduğunu belirtti.

Irkçı oluşum DFLA’in 13 Ekim’de yapacağı gösteriye karşı yapılacak eylemin engellenmesi gerektiğini vurgulayan Şahbaz, “17 Kasım’da Londra’da merkezi olarak gerçek­leştirilecek ırkçılık karşıtı yürü­yüşe toplum olarak tüm desteği­mizi vermeliyiz” diye devam etti.

Simon Hester de dünyadaki ırk­çılık karşıtı gelişmelere paralel ola­rak İngiltere’de de ırkçıların cesa­retlendirildiğini belirterek, “İnsan hakları ve göçmenlerin düşmanı ırkçılara karşı bütün azınlık top­lumlarının da mücadele etmesi gerekir. Irkçılığa Karşı Ayağa Kalk kampanyası geliştirildiği süreçte ırkçı örgütlenmeler geri adım ata­caktır” dedi.

“İngiltere’de geleneklerin bir anti faşist hareket var. Bu hare­ket yaklaşık yüz yıldır faşistler ne zaman birşeyler yapmaya kalksa yerli ve göçmen toplumların bir­liği ile çabaları çöplüğe atıldı. BNP, EDL bunların bazı örnekleri. Geç­mişte Jeremy Corbyn, Dian Ab­bott de bu hareketin içinde gelen önemli kişilerdi.

Stand up to Racism olarak ça­lışmalarımıza ilgi artıyor. Bugün Enfield de bile, zamanında ırkçı­ların güçlü olduğu, ırkçılığa karşı bir hareket gelişiyor. O bölgede oturan ve bu konuda kaygılı olan halk bugün bir araya gelip ırkçılığa karşı çalışma yürüyebiliyor. Bu­nun dışında Hackney ve Haringey de çalışmalarımız devam ediyor. Geçmişi faşistlere karşı büyük de­neyimler ile dolu Türkiyeli ve Kürt toplumun da bu mücadelenin bir parçası olmalarını bekliyoruz.

İngiltere’deki sendikalar bugün ırkçılığa karşı mücadelenin başını çekmek için harekete geçiyor. 13 Ekimde’ki eylemin önünde RMT VE FBU Sendikası üyeleri yürüyüp fa­şistlere karşı toplum üyelerini ko­ruyacak. Bunun yanında TUC Sen­dikalar Konfederasyonu ırkçılığa karşı tam destek açıklaması yaptı.”