Ülke genelinde hem küçük ve orta ölçekli işletmeler hem de büyük şir­ketler, Brexit müzakerelerinde iler­leme kaydedilememesi nedeniyle sı­kıntılı dönemler geçiriyor.

Confederation of British Industry (CBI) araştırmasına göre işletmelerin büyük çoğunluğu, belirsizliklerin ara­lık ayına kadar devam etmesi halinde çalışanlarını işten çıkarma, ürün de­polama, üretim ve hizmetlerini yurt dışına taşıma gibi acil durum plan­larını devreye sokmayı düşünüyor.

CBI tarafından yapılan araştırma ay­rıca, Brexit nedeniyle oluşan belirsiz­liklerin işletmelerin yüzde 80’inin gele­cekle ilgili yatırım kararlarını olumsuz yönde etkilediğini gösteriyor.

İşletmelerin yatırım yapma konu­sundaki isteksizliğinin istihdam, ma­aşlar ve yaşam standartları üzerinde zincirleme etki yaratması bekleniyor.

CBI tarafından yapılan araştır­maya 135’i küçük ve orta ölçekli ol­mak üzere 236 şirket katıldı.

Araştırmaya katılan şirketlerin yüzde 58’i acil durum planları ha­zırladıklarını, yüzde 41’i ise bazı acil durum planlarını halihazırda uygula­maya başladıklarını söyledi.

CBI, şirketlerin yüzde 19’unun acil durum planlarını durdurması için çok geç olduğunu ve yüzde 15’inin ise bu ay içinde aynı duruma gele­ceklerini belirtti.

Şirketlerin yüzde 24’ünün gelecek ay bu duruma düşeceğini söyleyen CBI, ilaveten yüzde 24’ünün ise aralık ayında onlara katılacağını ifade ediyor.