İnternet üzerinden yapılan alışve­rişlerin son yıllarda yaygınlaşması, fi­yatlarda görülen artışlar ve tüketici güvenindeki düşüş, perakende satışı yapan birçok işletmenin zor bir yıl ge­çirmesine sebep oldu. Bunların yanında ‘Business rates’ ve işçi masraflarının da artmasıyla, 2017 yılında Birleşik Krallık genelinde yaklaşık 6,000 dükkan kapa­tıldı. Geçen sene yeni açılan dükkan sa­yısının da 2010 yılından bu yana görülen en düşük seviyede olduğu belirtiliyor.

Local Data Company (LDC) ta­rafından açıklanan verilere göre, 2017’de kapanan dükkanların 1,700’ü mağaza zincirlerine ait. 2018 yılının ilk çeyreğinde de oyuncak zinciri ‘Toys R Us’ ve elektronik eşya zinciri ‘Maplin’ gibi firmalar iflasın eşiğine geldi.

 Birleşik Krallık’taki 500 ilçenin analiz edilmesiyle ortaya çıkan ve­riler, günde ortalama olarak 11 yeni dükkanın açıldığını ve buna karşılık 16 dükkanın kapatıldığını gösteriyor.

Verilere göre, 2017 yılında en çok darbe yiyenler giyim ve ayakkabı ma­ğazaları oldu. İnternet alışverişleri­nin yaygınlaşmasının yanında, Bre­xit referandumu sonrasında ster­linin değer kaybetmesi de birçok perakendecinin zor günler geçirme­sinde önemli rol oynadı. Sterlinde ya­şanan değer kaybı 2017 yılında enf­lasyonu körükleyerek, özellikle gıda fiyatlarının büyük oranda artmasına sebep olmuştu.

Bu nedenle, tüketiciler gereksiz harcamalar yapma konusunda çok daha çekimser hale gelmişti. Araş­tırma kuruluşu Kantar tarafından açıklanan veriler, online alışveriş­lerdeki hızlı büyüme ve mağaza sa­tışlarındaki düşüş sonrasında, giysi ve ayakkabı satışlarının son iki yılda yüzde 2 oranında düştüğünü gösteri­yor.Dükkan ve mağazalardaki kapan­maların özellikle geçen yılın ikinci ya­rısında artmaya başladığı ve aralık ayında tüketici güveninin son dört yılda görülen en düşük seviyeye düş­tüğü belirtiliyor. PwC’den Lisa Hoo­ker, konuyla ilgili şu açıklamalarda bulundu:“Özellikle yılın ikinci yarısı olmak üzere, 2017 yılı, İngiltere’deki perakende endüstrisi açısından sert geçti. Maaşların enflasyona ayak uy­duramaması birçok tüketiciyi harca­maları konusunda daha dikkatli dü­şünmeye itti ve farklı sektörlerde aydan aya dalgalanmalar görüldü.”

İnternet üzerinden verilen hiz­metlerin artması yalnızca dükkan­ların değil, aynı zamanda banka şu­belerinin kapanmasında da oldukça etkili oldu.

Geçen yıl 60’ı HSBC şubesi olmak üzere 201 banka şubesi kapatıldı.

Bunun yanında, 326 seyahat acen­tesi de iş yerlerini kapattı.

Uzmanlar, hükümetin ‘business rate’leri düşürerek bu konuda yar­dımcı olabileceğini, fakat yine de pe­rakendecilerin işlerini devam ettire­bilmek için yeni sisteme ayak uydur­ması gerektiğini belirtiyor.