MUSTAFA KÖKER

LONDRA

Londra Yunus Emre Enstitüsü’nde düzenlenen “Kaşgar’dan İstanbul’a” konserinde, Uygur ve Türk sanatçılar Anayurt’tan Anadolu’ya uzanan dev coğrafyanın farklı tınılarını aynı sahnede buluşturdu.

Londra Üniversitesi SOAS’ta kurulan ve halen Uygur müzikleri icra eden Uyghur Ensemble kurucusu Dr. Rachel Harris grubun solisti Rahima Mahmut, müzisyen İskandar Ding ile Türkiye’den Uludağ ÜniversitesiDevlet Konservatuvarı Öğretim Üyesi Dr. Erdem Özdemir birlikte sahne aldı.

Salı akşamı Londra Yunus Emre Enstitüsüsalonunda gerçekleşen konserin ilk bölümünde Dr. Emre Özdemir sazıyla, “Sarıkamış Ağıdı”, “Asker Oldum Giydim Yelek”, “Şu Kışlanın Kapısına”, “Bu Vatan Kimin”, “Tuna Nehri Akmam Diyor”, “Çanakkale İçinde Aynalı Çarşı” ve Köroğlu Koçaklaması”nı yorumladı.

Konserin ikinci bölümünde ise Uyghur Ensemble sanatçıları ile Erdem Özdemir birlikte sahne alarak, sırasıylaa, “Mmirajxan”, “Ada Sahillerinde Bekliyorum”, “Xet Yazmay Özeng Keldi”, “Bilezik”, “Madim Candan Usandırdı”, “Uyghur Özhal Mugam”, “Tenlirim Yapraq”, “Beyaz Gül Kırmızı Gül”, “Ay Xenim Süzük Chiray”, “Çayeli’nden Öteye Gidelum” ve Rozilem” şarkılarından oluşan geniş bir coğrafyanın farklı mısralarını mikrofona taşıdılar.

Yunus Emre Kültür Merkezi Direktörü Dr. Mehmet Karakuş, farklı sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, akademisyen ve sanatçıların da aralarında bulunduğu seçkin bir dinleyici kitlesinin izlediği konser büyük ilgi gördü.

Konser sonrası izleyenler sanatçılarla sohbet etme imkanı buldular ve benzeri konserlerin farklı zamanlarda farklı mekanlarda tekrarlanmamasi dileğinde bulundular.

Konser büyük ilgi gördü