Bazı Arap ülkelerinin Katar'a uyguladığı diplomatik abluka, İngiltere'nin başkenti Londra'da düzenlenen gösteriyle protesto edildi.

"Barış ve Adalet İçin Uluslararası Kampanya" adlı sivil toplum hareketinin organize ettiği ve Britanya Müslüman Birliği (MAB) ile Avrupa Türk Demokratlar Birliği (UETD) İngiltere şubesinin desteklediği gösteri kapsamında, her yaş grubundan protestocular Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) Londra Büyükelçiliği önünde toplandı.

Protestocular gösteride, başta Suudi Arabistan, BAE, Bahreyn, Mısır ve Yemen olmak üzere birkaç Arap ülkesinin Katar'a yönelik siyasi saldırı yaptığını vurgulayarak, Arap dünyasına Katar'ın yanında durması ve anlaşmazlıkların diyalog yoluyla bir an önce giderilmesi için adım atma çağrısında bulundu.

Eylemde ayrıca Katar'ın İsrail karşısında Filistin'e verdiği desteğin de altı çizilerek, "Katar'a yönelik agresiflik, Filistin'e yapılmış bir saldırıdır" yazılı pankart açıldı.

Göstericiler eylem boyunca ellerinde, üzerinde "Suudi-BAE diktatörlüğüne karşı Katar'ın yanında durun", "Katar'ı desteklemek Filistin'e yardım demektir" ve "Savaş suçlularını durdurun" yazılı dövizler taşıdı.

İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson, dün Londra'da Suudi Arabistan, BAE ve Bahreynli mevkidaşlarıyla bir araya gelmişti.

Görüşmelerde bölgede devam eden gerginlikten dolayı endişelerini dile getiren Johnson, ayrıca Körfez ülkelerinin bakanlarından bu durumu dindirmeleri ve arabuluculuk yoluyla hızlı bir çözüm bulmalarını istemişti.

İngiltere Başbakanı Theresa May de önceki akşam Suudi Arabistan, Bahreyn ve Katar'ın liderleriyle telefon görüşmeleri yapmıştı.

May, bu görüşmelerde bazı Arap ülkelerinin Katar ile ilişkilerinin kesilmesine yol açan gerginliğin giderilmesi yönünde Suudi Arabistan, Bahreyn ve Katar'ı adım atmaya çağırmıştı.

Suudi Arabistan, BAE, Bahreyn, Mısır ve Yemen, 5 Haziran'da "terör gruplarını desteklediği" suçlamasıyla Katar'ı diplomatik ablukaya alarak, tüm diplomatik ilişkilerini kestiklerini duyurmuştu.

Ülkelerinin hava sahasını da Katar'a kapatan Suudi Arabistan, BAE ve Bahreyn, Katarlı diplomatların 48 saat içinde ülkelerinden ayrılmasını istemiş, Suudi Arabistan ayrıca Katar'ın tek kara sınırını da kapatmıştı.

Katar'a karşı diplomatik ablukaya Maldivler, uluslararası toplumca meşruiyeti olmayan darbeci general Halife Hafter destekçisi Libya'daki Tobruk hükümeti, Moritanya ve Komor Adaları gibi ülkeler de katılmıştı. Ürdün de Katar ile diplomatik ilişkilerinin seviyesini düşürdüğünü ve merkezi Katar'da bulunan El-Cezire televizyonunun yerel ofisini kapattığını duyurmuştu.