Eski Futbol Federasyonu Başkanı Mustafa Kemal Ulusu, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ölüm yıldönümü çerçevesinde düzenlenen anma etkinliklere katılmak için geldiği Londra’da, merhum babasının notlarıyla Atatürk’ü anlattı.

Mustafa Kemal Ulusu, Cumartesi günü İngiltere Türk Aile Birliği, Ali Rıza Değirmencioğlu Türk Okulu’nda düzenlenen konferansta öğrenciler ve velilere Atatürk konferansı verdi.

İngiltere Atatürkcü Düşünce Derneği’nin organize ettiği konferansta, ‘Atatürk’ün Yanı Başında’ kitabında topladığı merhum babası, Atatürk’ün Çankaya Kütüphanecisi Nuri Ulusu’nun notları ve anılarını paylaşan Ulusu, geçmişe ait gazete koleksiyonunu da sergiledi.

Ali Rıza Değirmencioğlu Türk Okulu Başkanı Sevtap Kemal’in ‘hoşgeldiniz’ konuşması ve KKTC Londra Temsilciliği Eğitim ve Kültür Ataşesi Gülgün Özçelik’in kısa bin konuşma yaptığı etkinlikte Ulusu, Atatürk’ün bilinmeyen yönleriyle ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu.



-NURİ ULUSU 14 YAŞINDA ATATÜRK’LE TANIŞIYOR

Mustafa Kemal Ulusu, konuşmasında babası Nuri Ulusu’nun Gazi Mustafa Kemal ile tanışmasını, “Babam Nuri Ulusu, Atatürk’e tam 12 yıl görev yapmış kişidir, Atatürk öldüğü son ana kadar. Bütün askeri manevraları, yurt gezilerinde Nuri Ulusu hep yanı başındaydı. Nuri Ulusu ilk olarak Atatürk’le Samsun’a gitmek üzere olan Bandırma Vapuru’nda tanışıyorlar. O geminin birinci hamaratı da dedemdi. O müthiş yolculukta üç gün üç gece hizmetinde bulunan kişiydi. Babam o zamanlar 14 yaşında. Babasına ısrar edince, dedem dayanamıyor ve beraberinde Bandırma Vapuru’na çıkıyorlar” diye anlattı.



Konuşmasında babası Nuri Ulusu’nun Atatürk’le tanışması ve Çankaya Köşkü’nün kütüphanecisi olmasını da anlatan Ulusu,  Atatürk’ün 12 yıl boyunca yanı başında görüntülerinden oluşan bir video gösterisi yaptı.

-ATATÜRK, HZ. MUHAMMED’İ ÇOK TAKDİR EDERDİ

Mustafa Kemal Ulusu, babasının anılarını anlatırken, Atatürk’ün Hz. Muhammed’I sürekli takdir etitğini belirtirken, “Evet, ben büyük bir komutanım ama bence tarihin gelmiş geçmiş en büyük komutanı Hz. Muhammed’dir. Kazandığı en büyük savaş da Bedir savaşıdır diye ifade edermiş” dedi.

-SABAH EZANI OKUNURKEN AĞLADI

Atatürk’ün sesi çok güzel bir manevi kızı Nebile Hanım ilgili bir anısını da aktaran Ulusu, “Bir gün Dolmabahçe Sarayı’nda bir yaz gecesi yapılan bir düğünün bitiminde herkes çekildikten sonra, Boğaz kenarında sabah namazı vaktinde manevi kızı Nebile’ye çağırarak, ‘gel kızım bir sabah ezanı oku da dinleyelim’ diyor. Babam da yanındaymış ve ‘ezan okunurken Atatürk’ün gözlerinden akan sicim gibi yaşları hayatım boyunca unutmam’ diye naklederdi” şeklinde konuştu.
Babasını buna benzer bir çok anısı olduğunu kaydeden, Ulusu, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün manevi yönüyle ilgili olumsuz anlatılanların doğru olmadığını sözlerine ekledi.



Anma etkinliğine, İngiltere Atatürkçü Düşünce derneği Başkanı Jale Özer de katıldı.

www.eurovizyon.co.uk