İngiltere’de yapılan bir araş­tırma, bağışıklık sisteminin aşırı aktif çalışmasının kronik yorgun­luk sendromuna (CFS) neden ola­bileceğini ortaya koydu.

Londra’daki King’s College Üniversitesi’nin araştırmasına göre, viral enfeksiyonlar dahil bazı etkenler Miyaljik ensafalomyelit (ME) olarak da bilinen bu send­romu tetikleyebiliyor ve bağışıklık sistemi aşırı aktif olanlarda bu, kro­nik yorgunluk yaratabiliyor.

Psikoendokronoloji dergisinde yayımlanan araştırma için kronik Hepatit C enfeksiyonu olan 55 hasta incelendi. Tüm hastalara 6 ay ila 12 aylık dozlarla intergeron alfa, yani vücudun doğal olarak ürettiği ve bağışıklık sistemini akyuvarlar üzerinden harekete geçiren bir tür protein enjekte edildi.

Bu tedavinin daha önce bazı has­talarda yan etki olarak kronik yor­gunluğa neden olduğu biliniyordu. Böylece hastalarda, vücudun bir vi­rüse verdiğine benzer bir tepki ver­mesi istendi.

Araştırmaya katılanların önemli bir bölümünün Hepatit C hastalığı tedavi olurken, bazıları, tedavi sı­rasında yorgunluklarının arttığını söyledi. Ancak enjeksiyonlar sona erdiğinde, yorgunluk azaldı.

Tedavinin bitmesinden 6 ay sonra ise tüm katılımcılar tedavi öncesine göre daha fazla yorgun hissediyordu.Araştırma ekibinin lideri Dr. Alice Russell, “İlk kez kro­nik yorgunluk sendromu geliştir­meye meyili olan insanların, hem bağışıklık sistemini zorlayacak bir etkenle karşılaştıktan önce hem de onunla mücadele ederken aşırı ak­tif bir bağışıklık sistemi olduğunu gösterdik” dedi.

Russell, “Araştırma bulguları­mız bağışıklık sistemi olması ge­rektiğinden daha fazla tepki veren­lerde CFS görülmesi riskinin daha fazla olduğuna işaret ediyor” diye de ekledi. Kronik yorgunluk send­romu uykusuzluktan kas ve eklem ağrılarına pek çok sorunu berabe­rinde getirebiliyor.

Ancak bu rahatsızlığın bir teda­visi henüz yok.