Haber Foto: MUSTAFA KÖKER 

Video: Mehmet Taisi Guzel

LONDRA

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Turizmve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu Londra’da düzenlediği basın toplantısında, Kuzey Kıbrıs turizminin artırılmasına yönelik hedef ve projeleri anlattı.

Bakan Fikri Ataoğlu, KKTC Londra Temsilciliği’nde Cumartesi günü düzenlediği toplantıda, Kuzey Kıbrıs’a gelen turist sayısını artırmak için tanıtım kampanyalarını yoğunlaştıracaklarını ifade etti.

Ataoğlu, KKTC Londra Temsilcisi, Büyükelçi Oya Tuncalı, Londra Turizm Direktörü Kadir Doruhan Özel Kalem Müdürü Türker Yüksel, Halkla İlişkiler Sorumlusu Neriman İhtiyar ve Basın Danışmanı Onur Ersoy’un hazır bulunduğu basın toplantısında Dünya Turizm Fuarı için Londra’ya geldiğini belirtti.

KKTC’ye uygulanan ambargo, direkt uçuş engeli ve Güney Kıbrıs yönetiminin engellemelerine rağmen turizmi artıracak her türlü uluslararası etkinliğe katıldıklarını anlatan Ataoğlu, Londra’da düzenlenen Dünya Turizm Fuarı’nda da KKTC’nin standı ile her yıl olduğu gibi bu yıl da en iyi şekilde temsil edildiğini kaydetti.

Bakanlıkolarak tanıtım etkinliklerinin yanısıra, THY ve diğer paydaşlarla farklı destinasyonlar oluşturmak için girişimlerin artırıldığını hatırlatan Ataoğlu, “Bu girişimleri de önümüzdeki süreçte artırarak devam ettireceğiz. Amacımız Kuzey Kıbrıs’ın önde sektörlerinden biri turizm ise, tirizmen en iyi şekilde olmasına imkanlar yaratmak, artan otel sayısı ve kazandırılan yatak sayısını da göz önünde bulunduracak olursak, bunun yanında farklı destinasyonlardan ülkemize gelen ve direkt uçuşların olmayışından dolayı ‘Güney’i tercih eden, ağırlıklı İsrail pazarının her zaman her yerde olduğu gibi Güney ile karşı karşıya kaldığımız her platformun yanısıra, güneyden kuzeye geçmeye çalışmak için adamıza gelmeye çaba sarfeden tur operatörlerinin girişimleri sonrasındaki, gelen misafirlerin engellenmesine rağmen ülkemize kazandırmak” dedi.

GÜNEY KIBRIS’IN ENGELLERİNE KARŞI GİRİŞİM

Daha fazla yabancı turistin Kuzey kıbrıs’ı ziyaret etmesini sağlamak için kendi tanıtım ve girişimlerinin yanısıra, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın başlattığı yeni görüşme sürecinde Güneykıbrıs yönetiminin engellemelerini hafifletmesiyönünde talepte bulunduklarının altını çizen Fikri Ataoğlu, “bu görüşmeler çerçevesinden Kuzey’e geçmek için Güney havayolları firmalarını kulmlanan üçüncü ülke vatandaşlarının gelmesine müsade edilmesiyle ilgili bir girişim yapılmasını talep ettik.

Umarım bu talepkarlığımız gözardı edilmez ve bu talepkarlığımız karşısında Güney iyi niyetini gösterir diye düşünüyoruz” diye konuştu.

Bakan Ataoğlu, İngiltere’deki tur operatörleri ile birlikte yeni bir reklam ve tanıtım kampanyası başlatıldığını, bu ülkeden daha fazla turistin gelmesi için tur operatörlerinin de elini taşınaltına koyduğunu anlattı.

GENÇLERE ATA TOPRAKLARINI TANITMAK

Bir takım eksikliklere rağmen hükümet olarak turizmi geliştirme konusunda diğerbakanlıklarla da çalışma yaptıklarını bildiren Fikri Ataoğlu, Dışişleri Bakanlığıile yapılan çalışma kapsamında İngiltere’de doğup büyümüş gençlerin Kuzey Kıbrıs’a gelmelerini sağlayacak adımların atıldığını ifad etti.

Bu çerçevede öncelikli olarak İngiltere Türk Futbol Federasyonu ile işbirliğiyaparak öncelikle bir grup gencin Ada’ya gelmesini sağlanacağını, daha sonra da KKTC Londra Temsilcilğinin girişimleri ile benzeri ziyaretlerin artırılacağını belirten Ataoğlu, “Gençlerimize atalarının doğduğu ülkeyi göstermek ve tanıtmak istiyoruz. Gelenler var mutlaka ama gelmeyenlerin de ziyaret etmelerini sağlamak istiyoruz” diyerek yeni projelerini anlattı.

KONUT SAHİBİ OLMAYI TEŞVİK

İnsanların tatil masraflarının asgariye indirilmesi için Kuzey Kıbrıs’ta ev sahibi olmalarının da teşvik edileceğini anlatan Bakan Ataoğlu, konut sahibi olma imkanlarından yararlananlar gibi olmayanların da sahip olmalarını teşvik ederek Ada’ya bağlarının güçlendirilmesi için çalışmalaryapacaklarını söyledi.

İNGİLTERE PAZARINA DAHA FAZLA BÜTÇE

KKTC Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu basın toplantısında İngiltere pazarını çok önemsediklerini ve bu hazardan daha fazla turistin Kuzey kıbrıs’a gelmesi için tanıtım bütesini artıracaklarını açıkladı.

Halen İngiltere’deki tanıtımlar için 300 bin sterlinbütçe ayrıldığını, 2019 yılıbaşında KKTC cumhuriyet Meclisi’den geçecek ihale yasası ile bu bütçenin daha da artırılacağını ifad eden Ataoğlu konuyla ilgili şöylekonuştu:

“İngiltere pazarı bizim için önemli. Önümüzdeki yıl içerisinde bütün reklam ve tanıtımlarla ilgili çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bugün yaptığımızın kat kat daha fazlası ile gönünür durumda olmayı planlıyoruz. Bu yıl Tur operatörleri ile birlikte yaptığımız tanıtım kampanyasında 300 bin sterlin gibi bir bütçe ayırdık. Bunun iki katı kadar da tur operatörlerinin de harcama yaptığını biliyoruz. İngiltere pazarında eğer varsa eksiklerimiz onları telafi etmek için buradayız. Önümüzdeki yıl çok daha rahat olacağız. Önümüzdeki yıl, ihale yasası değiştiğinde tanıtım bütçemizi daha da artıracağız ve daha büyük kampanyalar yapabileceğiz. İhale yasası meclisten geçmesinin ardından daha rahat tanıtım kampanyaları yapabileceğiz.”

KIŞ TURİZMİNİ CANLANDIRDIK

Üç yıl önce kış turizmini canlandırmak için başlatılan projelerin olumlu sonuçlanması sayesinde Kuzey Kıbrıs’a kış aylarında da ziyaretlerin arttığını bildiren Ataoğlu konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Acentalarımızın yaptığı girişimlere destek vermek için birçok ülkeye günübirlik seyahatler yaptık. Üç yıl önce başlatmış olduğumuz kış turizmi operasyonu sayesinde kış aylarında önemli bir turist gelmesini sağladık.

Ülkemizin garklı bölgelerin turlar düzenleyerek, turistlerin kültürel değerlerimizi ve ülkemizin güzellikleri görmelerini sağladık.

Turistlere hellimin yapımlışını gösteriyoruz, zeytin topluyor, portakal topluyor, patates toplayıp yumurta patates kavuruyoruz.

Hem otellerimizin yılın 12 ayında açık olmasını sağlamak hem de turizm sektöründe çalışanların işlerini kaybetmesini önlüyoruz hem de esnafımıza katkı sağladık.”

YENİ HAVAYOLU YOK YENİ UÇAK VAR

Turizm ve Ulaştırma Bakanlıkları olarak yeni havayolu kurulması ile ilgili hazırlıklar yapıldığını ve konunun Türkiye Cumhurbaşkanı Recep tayyip Erdoğan’a iletildiğini aktaran Bakan Ataoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın THY’den bir uçağın KKTC’de konuşlanması talimatı vermesi ile yeni düzenlemelere gidileceğini anlattı.

Bir Anadolu Jet uçağının, Türkiye’nin 4 veya 5 noktasına uçma imkanı sağlanacağınıve böylece yeni noktalara uçuş sağlanmasıyla birlikte yeni destinasyonlar oluşturulacağını hatırlatarak, “Bu uygulama ile birlikte en büyük sıkıntımız olan uçak bilet fiyatlarının düşmesine vesile olacağız. Bu fiyatları düşürebilmek için, Girna – Alanya gemi seferlerini başlattık. Buna rağmen uçak fiyatlarında düşüş olmadığını gördük. Büyük gövdeli uçakların gelmesi ile ilgili çalışma başlattık fakat mevcut havalimanındaki pistin müsait olmadığını gözlemledik. Risk şansımız olmadığı için yeni yapılan pistin 2019 yılının Ağustos ayında tamamlanmasıyla yoğun olan günlerde büyük gövdeli uçaklarla o yoğunluk telafi edilecek. Yeni havayolu kurulması yerine Kuzey Kıbrıs’a ekstra uçak konuşlandırma daha uygun görüldü. Bizim için de daha iyi alacağını düşünüyoruz. Bizim amacımız da en az üç uçak konuşlandırmayı sağlamaktı. Anadolu Jet uçağı ile bunu da değerlendirme imkanımız olacak. THY ve Atlasglobal gibi firmalarınbüyük gövdeli uçakları yeni pistin tamamlanması ile birlikte devreye sokulacak. Bu sayede biletlere de olumlu yansıyacağını göreceğiz” şeklinde konuştu.

YERLİ UÇAK, KUZEY HAVALİMANI

Fikri Ataoğlu, İngiltere’de Kuzey Kıbrıs’a seyahat edecek olanların bilet fiyatlarını gerekçe göstererek, Güney Kıbrıs’a uçmamaları çağrısı yarak şöyle konuştu:

“Gerekirse önceden bilet ayırtarak kendi havayolları firmalarımızın kazanmasına olanak verelim. Bu ekonomik sıkıntı içerisinde Kuzey Kıbrıs’taki herkesin aynı uçaklarla uçtuğunun bilinmesini hatırlatmak isterim. Bizim kazancımız ile İngiltere’deki kazançların farkınada da dikkat çekerek bu ülkeden Ada’ya gelecek olanların seyahat ederken kendi firmalarımızı tercih etmelerini istiyorum.”

DİĞER ÜLKE TANITIMLARI

Ataoğlu, KKTC turizmini artıracak her türlü tanıtımın yoğun şekilde 2019 yılında da sürdürüleceğini belirterek, “Türkiye’nin her ilinde tanıtım için geziyoruz. İngiltere, Azerbaycan, İran gibi ülkelerde kendimize ait tanıtım etkinlikleri düzenliyoruz. Bu etkinlikler sayesinde artışlar olduğunu gözlemledik. Bu artış hem ambargolar altında olmamız nedeniyle charter seferleri ve Güney’in engellemelerine rağmen bu gibi tanıtımlarla başarılı olabileceğimize inanıyor ve iyi sonuçlar almaya başladığımızı söylemek istiyorum” diye tamamladı.