İngiltere Kıbrıs Türk Dernekleri Konseyi bilindiği üzere, Britanya’daki Diasporamızın, birlikteliği için çalışmalar yapan ve  Kıbrıs’la her dönemde işbirligi içinde bulunan bir çatı kuruluştur

Yurt dışında yaşayan KKTC Vatandaşlarının,  Kıbrıs’taki parlamentoda temsiliyeti için nasıl bir yöntem kullanılması gerektigi hususunda da Ekim 2015 tarihinde  Parlamentoda Temsiliyet Hakkı Projesi hazırlamıştık Bu projeyi açıklamak üzere Kıbrıs’ta bir çalıştay da düzenlenmişti  Projeyi Yurtdışı Kıbrıslı Türkler Platformu organizasyonu ile hem diasporada yaşayanlara hem de  Kıbrıs’taki kardeşlerimize açıklamıştık. Çalıştaydan önce yurt dışındaki Kıbrıs’lı Türkleri  bilgilendirebilmek için de Kuzey ve Güney Londra’da, Türkiye’de ve Avustralya’da da projenin tanıtımı yapılmıştı. 

Düzenlediğimiz çalıştay sonrasında; KKTC milletvekillerine, bu konuyu mecliste tartışmaları ve gerekli yasal düzenlemeleri yapmaları için talepler yapılmıştı Çalıştay Sonuç Bildirisi  milletvekillerine sunularak bu sorunun çözümü için çalışmaları talep edilmişti  Ancak bu güne kadar konu hakkında bir gelişme yaşanmamış olması üzüntü vericidir.

Ocak ayında, yurt dışında yaşayan vatandaşların problemleri ile ilgilenmek üzere KKTC Başbakanlıgına bağlı olarak ilk kez bir Yurtdışı Kıbrıslı Türkler Koordinasyon Kurulu kurulmasını büyük bir memnuniyetle karşıladık. Bu Kurulun, başta ifade edilen taleplerimizin daha süratle gerçekleşmesi yolunda yurt içinde yaşayan kardeşlerimiz arasında  Kıbrıs Türk Diasporası  hakkında bir farkındalık yaratacagına yürekten inanıyoruz 

Sn Başbakan Ersin Tatar’ın son İngiltere ziyaretinde, bilindigi üzere böyle bir kurula ihtiyacımız oldugunu Konseyimiz tekrar tekrar dile getirmişti.  

Kıbrıs’taki idarecilerimizin, yıllardır İngiltere Kıbrıs Türk Toplumu yararına Konseyimizin yapmış oldugu çalışmaları takdir ederek, Konsey başkanımız  olan Leyla Kemal’ı ve Konsey sekreterimiz olan Ertugrul Mehmet’i de bu Koordinasyon Kuruluna Danışman Üyeler olarak  atamalarından  büyük onur duyduk, kendilerine İngiltere Kıbrıs Türk Toplumu adına teşekkür ederiz. 

Bazı köşe yazarlarının ima ettiği şekilde bu masumane seçme ve seçilme hakkı istememiz bile, siyasi amaçlarla karalama girişimini çok yakışıksız buluyoruz. Projeyi yapan bizlere haksızca karalama ve saldırı yapılıyor. Bu proje yurtdışında yaşıyan Kıbrıslı Türklerin vatandaşlık hakkını kazanmak için hicbir art niyet görülmeden yapılmıştır. Yapıcı eleştirilere herzaman için hazırız, ama yapılan karalamaları doğru bulmadığımızı ve bu açıklamayı yapmak durumunda kaldığımızı üzülerek belirtiyoruz. Geçmişte bu konu ile ilgili ilgilenmiyen kişilerin ise iş ciddiye döküldüğünde birdenbire bu konuyla ilgilenmeleri de ayrı bir muamma.

Konseyimizin amacı;  Britanya’da  yaşayan Kıbrıslı Türklerle, anavatanımız Kıbrıs arasında siyasal, kültürel, sosyal ve diğer tüm alanlarda köprü kurmaktır. Bizler, yurtdışında yaşıyor olabiliriz Ancak anavatanımız Kıbrıs’la çok sıkı bağımız bulumaktadır.  Kıbrıs’ta çogunlugumuzun  evi, arazisi veya iş yeri mevcuttur. Kıbrıs’ta adımıza tahakkuk eden tüm vergileri ödüyoruz, erkek çocuklarımız askerliklerini gidip yapıyorlar ve Kıbrıs’ta yaşadıgımız zamanlarda  ise ülke   kanunlarına uymaktayız.  Kısaca vatandaş olmanın hak ve ödevlerinden olan  4 temel esasın üçünü yerine getirmekteyiz Ümidimiz dördüncü esas olan seçme ve seçilme hak ve ödevini de yerine getirebilecegimiz anayasal ve yasal bir zeminin hazırlanmasıdır.

Basın Açıklaması:

Dünyada 112 ülke, yurt dışında yaşayan  vatandaşlarına anavatan parlamentolarında temsiliyet hakkını tanımaktadır Bizlerin diğer diaspora topluluklarından ne eksigimiz var. Kıbrıs Türk Toplumunun  ihtiyaç duyduğu her dönemde oradaki kardeşlerimizle dayanışma içerisinde olmadık mı 

Örnek vermek gerekirse,  İtalyan diasporasını temsil etmek üzere yurt dışında yaşayan İtalyanlar tarafından seçilip Roma’ya gönderilen 12 milletvekili bulunmaktadır. Bizlerin de ümidi; Cumhuriyet Meclisimizin, KKTC Anayasasının öngördügü vatandaşlık hak ve ödevlerinden  olan seçme ve seçilme hakkımızı yerine getirebilmemiz için  bir çözüm üretilmesi ve yurt dışından da parlamentomuza temsilci milletvekillerimizi göndermemize imkan yaratmasıdır

Yukarıda ifade edilenler ışığında, Yurtdışı Kıbrıslı Türkler Koordinasyon Kurulu oluşumunu gerçekleştiren UBP-HP Koalisyon Hükümetine teşekkürü bir borç biliriz. Kıbrıs’ta iktidara gelecek olan  her hükümetin, Kıbrıs Türk Diasporası ile işbirliğine önem vermesi gerekmektedir. Bunun  Devletimizin yücelmesi  adına çok önemli bir görev oldugunu tekrardan hatırlatmak isteriz.

Saygılarımla,

Leyla Kemal

Konsey Baskani