Mısır'da, “25 Ocak Devrimi”nin beşinci yıl dönümü vesilesiyle Mısır'ın Londra Büyükelçiliği önünde gösteri düzenlendi. Marble Arch’ta toplanan, aralarında kadın ve çocuklarında yer aldığı yaklaşık 100 kişilik grup buradan


Mayfair semtindeki Mısır Büyükelçiliğine yürüdü.

MISIR'DA DEVRİMİN 5'İNCİ YILDÖNÜMÜNE DOĞRU

Mısır'da Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan), 25 Ocak Devrimi'nin yıldönümü öncesinde meydana gelen şiddet olaylarını kınayarak, her sene devrimin yıldönümü öncesinde yaşanan saldırıların "halkı korkutmak ve sokağa inmesini engellemek için yapıldığını" belirtti. 



İhvan'dan yapılan yazılı açıklamada, "Her sene 25 Ocak Devrimi yıldönümü öncesinde tekrar eden gerek ordu, gerek polis, gerekse vatandaşlardan masumların öldüğü benzer saldırıların delilleri, açıkça bunların 'emniyet yapımı' olduğuna işaret ediyor. Bu saldırılar, halkı korkutmak ve vatandaşların yolsuzluk ve zulme karşı çıkarak onurlu bir yaşam sürme hakkını talep etmek amacıyla sokağa inmesini engellemek için yapılıyor" denildi. 

Açıklamada, "İhvan, baştan beri darbeyle mücadelede barışçıl yolu benimsediğini vurguluyor. Aynı şekilde teşkilat, şiddet ve silah kullanılmasına karşı olduğunu da vurguluyor. Bu konuda İhvan hakkında öne sürülen iddialar gerçeği yansıtmıyor" ifadelerine yer verildi. 

Devrimcilerin, polis ve askerin kanının dökülmesinin kınandığı açıklamada, "Namlusunu silahsız halka çevirenler için en iyi çözümün adil bir kısas olduğu" vurgulandı. 

Geçen perşembe başkent Kahire'nin El-Herem Mahallesi'nde bir binada meydana gelen patlamada 3'ü polis 6 kişi hayatını kaybetmiş, 13 kişi de yaralanmıştı. İçişleri Bakanlığı, olayın arkasında İhvan mensuplarının olabileceğini iddia etmiş, ancak saldırının sorumluluğunu terör örgütü DAEŞ üstlenmişti. 


Patlamayla ilgili suçlamalar yöneltilmesi İhvan yöneticileri tarafından tepkiyle karşılanmış, İhvan Şura Konseyi Üyesi Cemal Haşmet, darbe yönetimin her büyük olaydan önce bu tür patlamaları kullandığını, halka baskı yapmak ve şiddete başvurmak için bu patlamaları gerekçe olarak sunduğunu ve bazı Mısırlı askerleri kurban vererek topluma korku salmaya çalıştığını söylemişti.

AA