Türkiye'nin Londra Büyükelçisi Abdurrahman Bilgiç'in ev sahipliğinde, Londra'daki tarihi büyükelçilik rezidansında düzenlenen defileye, Türkiye'nin Londra Başkonsolosu Emirhan Yorulmazlar ve eşi Ayşegül Yorulmazlar, Birleşik Krallık'taki bazı dernek ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri, sanat, spor ve eğlence camiasından Türk ve yabancı isimlerin yanı sıra birçok davetli katıldı.

Türk Kızılay'ının çocuk sığınmacılara yönelik çalışmalarına katkı sağlama amacıyla düzenlenen etkinliğin başlangıcında modacı Zeynep Kartal, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun eşi Sare Davutoğlu tarafından kaleme alınan mesajı okudu.

Sare Davutoğlu mesajında, Suriye'nin, II. Dünya Savaşı'ndan sonra karşılaşılan en büyük insani trajedilerden birisini yaşadığını belirterek, "Ülkemiz, Nisan 2011 tarihinden itibaren Suriyeli kardeşlerimiz için 'açık kapı' politikasını uyguluyor. Türk milleti, Suriyeli kardeşlerimizle ortak bir tarihin, aynı coğrafyanın, aynı kültürün, aynı kadim medeniyetin evlatları olduğu bilinciyle hareket ediyor. Bu vesileyle yaklaşık 2 milyon 750 bin kardeşimize kucak açtık." ifadelerini kullandı.

Türkiye'deki 0-18 yaş arası 1 milyon 283 bin 198 Suriyeli çocuğun 75 bininin Milli Eğitim Bakanlığı okullarında, 250 bininin de Geçici Eğitim Merkezlerinde eğitimlerine devam ettiklerini aktaran Davutoğlu, mesajında şunları vurguladı:

"Amacımız, bütün Suriyeli çocukların savaş nedeniyle yarım kalan eğitimlerini ülkemizde bulundukları süreçte devam ettirebilmek. Değerli modacımız Zeynep Kartal'ın İngiliz kamuoyunda, Suriyeli çocuklara Türkiye tarafından sağlanan desteğe dikkati çekmek ve Kızılay tarafından yürütülen faaliyetlere maddi katkı sağlamak amacıyla düzenlediği defile, insanlığa yapılmış bir hizmettir." 

- "Türkiye güvenli bir liman olmaya devam edecek"

Türkiye'nin Londra Büyükelçisi Abdurrahman Bilgiç de defile öncesinde yaptığı konuşmada, Suriye krizinin başlangıcından itibaren Türkiye'nin "açık kapı" politikası izlediğini vurguladı.

Büyükelçi Bilgiç, "Halihazırda Türkiye 152 bini ülkemizde dünyaya gelmiş olmak üzere, yaklaşık 1 milyon Suriyeli çocuğun evi durumundadır." dedi.

Bilgiç, Birleşmiş Milletler (BM) verilerine göre, dünyada en fazla mülteciyi ağırlayan ülke konumunda Türkiye'nin bulunduğunu hatırlatarak, Türkiye'nin bugün 3 milyondan fazla Suriyeli ve 200 bin Iraklıya barınma imkanı sunduğunun altını çizdi.

Bilgiç, "Misafirlerimiz, ücretsiz eğitim ve sağlık hizmetlerinden yararlanabilmektedir. Ülkemizde yaşayan Suriyeliler için bugüne kadar 25-30 milyar dolar tutarında harcama yapılmıştır. Bu süre zarfında uluslararası toplum tarafından sağlanan yardım hala 500 milyon dolar civarındadır." diyerek, davetlileri Türkiye'nin bu çerçevede yürüttüğü çalışmalarıyla ilgili bilgilendirdi.

Bilgiç konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Türkiye'nin gayretlerine ilişkin bu verileri herhangi bir takdir veya övgü almak amacıyla belirtmiyorum. Zira, insan hayatı paha biçilemez kıymettedir. Türkiye gelecekte de zorda kalan insanlar için güvenli bir liman olmaya devam edecektir. Bu verileri paylaşmamın amacı, hepimizin bireysel sorumluluğuna işaret edebilmektir. Bu akşamki etkinlik de ihtiyaç sahibi Suriyeli çocukları kucaklamamız ve onlarla dayanışma içerisinde olduğumuzu göstermek için naçizane bir gayrettir."

Türkiye'nin Londra Büyükelçisi Bilgiç, "Yaratıcılık ve bir şeyler tasarlayabilme yetisinin Allah vergisi olduğuna inanıyor ve böyle yetenekleri olan insanlara her zaman imrendiğimi, onları hep takdir ettiğimi belirtmek istiyorum" diyerek, modacı Zeynep Kartal'ın sanatsal ve yaratıcı yaklaşımının yanı sıra, masum çocuklara yönelik şefkat duygusuyla da Türk kadınını en iyi şekilde temsil ettiğini aktardı.