Londra'nın kuzeyindeki Finsbury Park semtinde teravih namazından çıkan Müslümanların hedef alındığı terör saldırısının mağdurları için ülke genelinde saygı duruşu yapıldı.

Finsbury Park semtinin bağlı olduğu ve olay yerine 10 dakika yürüme mesafesindeki Islington Belediyesinde de anma töreni düzenlendi. Buradaki etkinliğe İngiltere İçişleri Bakanı Sajid Javid, İngiltere'nin Hane, Toplumlar ve Yerel İdarelerden Sorumlu Bakanı James Brokenshire, ana muhalefetteki İşçi Partisinin lideri Jeremy Corbyn, Londra Belediye Başkanı Sadık Han, İşçi Partisinin gölge Dışişleri Bakanı Emily Thornberry, belediyeyi temsilen İşçi Partili Belediye Meclisi Üyesi Richard Watts, Londra Emniyet Müdürü Cressida Dick ile emniyet teşkilatının diğer üst düzey yöneticileri, saldırının yaşandığı "Müslüman Refah Evi" camisinin İcra Kurulu Başkanı Toufik Kacimi, cami yetkilileri, saldırıda hayatını kaybeden Makram Ali'nin ailesi, olayın mağdurları ile aileleri, olaya müdahale eden ilk yardım görevlileri ve Islington semtinin bazı sakinleri katıldı.

Londra'nın Müslüman Belediye Başkanı Han, burada yaptığı konuşmada, teröristlere seslenerek "Bizi bölmeye çalışanlar şunu bilmeli; asla başaramayacaksınız." dedi. Han, olayın mağdurlarını düşündüğünü ve onlar için dua ettiğini ifade ederek, toplumun gösterdiği birlik ve beraberlik ruhunun ise "herkese ilham verdiğini" kaydetti. "Hedefi ve motivasyonu ne olursa olsun terör terördür." diyen Han, "Bu terör saldırısı tüm Londralılara karşı yapıldı." ifadesini kullandı.

Törende yapılan saygı duruşunun ardından söz alan ana muhalefetteki İşçi Partisi lideri Corbyn de Finsbury Park toplumunun saldırıya yönelik gösterdiği birlikteliğin altını çizerek, "Bu hepimiz için bir model. Zor zamanlarda birbirimizi desteklemek, birbirimize saygı göstermek ve yeni şeyler öğrenmek. (Bu sayede) Daha iyi, daha barışçıl ve müreffeh bir dünya yaratabiliriz." şeklinde konuştu

.

İngiltere Başbakanı Theresa May de saldırının yıl dönümü nedeniyle yaptığı açıklamada, bunun herkese yönelik yapılmış bir saldırı olduğunu ifade ederek, "Tüm terör eylemlerinde olduğu gibi bu saldırının da amacı bizleri bölmekti. Ancak bunun gerçekleşmesine izin vermeyeceğiz." ifadesini kullandı.

- Hedefte Corbyn vardı

Geçen yıl 19 Haziran'da Londra'nın kuzeyindeki Finsbury Park semtinde bir saldırgan, kullandığı kiralık kamyoneti teravih namazından çıkan cemaatin üzerine sürmüştü. Saldırıda 51 yaşındaki Makram Ali olay yerinde hayatını kaybetmiş, 11 kişi yaralanmıştı. 

48 yaşındaki Darren Osborne adlı saldırgan, "terör bağlantılı cinayet" ve "cinayete teşebbüs" suçlarından 43 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

Mahkemede konuşan görgü tanıkları, saldırgan Osborne'un "Tüm Müslümanları öldüreceğim. Müslümanlar teröristtir." diye bağırdığını ve olayın ardından polisi beklerken de "İşimi tamamladım. Beni artık öldürebilirsiniz." diyerek gülümsediğini aktarmıştı.

Osborne mahkemede olayda kullanılan kamyonetin aslında İngiltere'de muhalefetteki İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn'in öldürülmesi için kiralandığını açıklamıştı. Dünya Kudüs Günü dolayısıyla başkentte düzenlenen yürüyüşe katılması beklenen Corbyn'e bu sırada saldırmayı hedeflediğini belirten Osborne, polisin yürüyüş güzergahına koyduğu barikatlar dolayısıyla planının değiştiğini anlatmıştı.

İslam karşıtı Galler vatandaşı Darren Osborne, Corbyn'in seçim bölgesi olması nedeniyle daha sonra Türk, Yahudi ve Müslüman toplumun yoğun olarak yaşadığı Finsbury Park semtine doğru ilerlediğini ifade etmişti.