İngiltere’nin başkenti Londra’da, sanatın her dalında sanatsal uğraş verenleri bir araya getirebilmek ve etkinlikler yaparak sanatı topluma ulaştırmak amacıyla oluşturulan Londra Sanat Forumu’nun tanıtımı için resepsiyon düzenlendi.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Londra Temsilcisi Büyükelçisi Zehra Başaran’ın sanatçılar onuruna Temsilcilik makamında verdiği resepsiyona Türkiye’nin Londra Başkonsolosu Çınar Ergin, eşi Deniz Ergin, KKTC Londra Konsolosu Ülkü Alemdar, KKTC Eğitim ve Kültür Ataşesi Gülgün Özçelik, T.C. Londra Kültür ve Tanıtma Müşavirliği Mali Katibi Ümit Bozdağ, Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Dr. Mehmet Karakuş, farklı ülkelerden sanatçılar ve çok sayıda sanatsever katıldı.

Londra Sanat Forumu çekirdek kadrosu şu isimlerden oluşuyor;

Yazar-Sosyolog ve Belgesel Yapımcısı: Semra Eren-Nijhar

Eğitimci-Müzik Öğretmeni: Erkan Pastırmacıoğlu

Ressam: Mehmet Salih Öksüzoğlu

Şiir ve Mani Yazarı: Arife Redvan

Şair-Yazar: Sonay Yakup Yakupsoy

SANAT ADINA HERŞEY

Gecenin açılış konuşmasınını KKTC Londra Temsilcisi Büyükelçi Zehra Başaran gerçekleştirdi. Böyle bir oluşumun tarihi ve ortaya çıkış nedenleri konusunda açıklamalarda bulunan Başaran, şunları söyledi; “Bundan birbuçuk yıl önce göreve başladığımda ziyaretime sağolsun çok çeşitli gelenler oldu. Bir kişi gelip kendini tanıtarak kitap yazdığını söyledi. Sorum üzerine, gönlünde bir yazarlar kulübü kurmak olduğunu dile getirdi. Ben Sonay hanımın bu sözünü bir kenara not ettim. Daha sonra Londra Kitap Fuarı için sağolsun Yunus Emre Enstitüsü Mehmet Karakuş Temsilciliğimizle temas etti. Eğitim ve Kültür Ataşemiz ile konuyu değerlendirerek, Kıbrıs’tan kitaplar yerine Birleşik Krallık’ta yaşayan yazarlarımızın kitaplarının bu sergide yer almasının daha doğru olacağını düşündük. Derken Turizm Fuarımızda Londra’da yerleşik yazarlarımızı ve eserlerini bir uzun masaya dizdik. Yazarlık ortak alanında buluşmanın verdiği haz ile sohbetten aldıkları keyif ile yazarların tekrar buluşmak istediklerini öğrendim. Burada Limasollular Derneği Başkanı Arife Redvan, Vroişalı Esat Mustafa ve Osman Balıkçıoğlu’ndan söz etmeden geçemeyeceğim.

Yazarlar sonra buluşmuşlar, derken düzenli buluşmak istedikleri ancak yer konusunda sıkıntıya düştüklerini Gülgün hanımın ofisinde kendilerine toplantı imkanı sağladığını öğrendim. Bir veya birkaç toplantı derken bu küçük çekirdek gurubun yaptığı toplantıya sanata ilgimden dolayı kendimi tutamayarak girdim ve Mehmet Salih Öksüzoğlu ile tanışarak resim üstüne konuştuk. Tabii ki bunlar olurken ayni zamanda Londra’daki insanlarımız hakkında tarihsel sanatsal çalışmaları ve sosyal araştırmaları ve yazıları ile yine ilk günden gelerek benimle tanışan Semra hanım oldu. Kendisi şairimiz Osman Türkay konusunda bir uzman.

BAŞARAN DESTEK VERİYOR

Bu arada dört gözle beklediğim çok eskilerden bir tanıdığımdan söz etmek istiyorum. 14-15 yaşlarında Lefkoşa Filarmoni Orkestrasında Viyola çalarken yanında oturduğum Erkan Pastırmacıoğlu, Konsorsiyum’un Temsilciliğimize yaptığı ziyarette gelerek beni çok sevindirdi. Uzun sözün kısası birkaç defa benimle birlikte buluşan çekirdek kadro Londra’da bir sanat platformuna ihtiyaç duyulduğunu ve bunun oluşturulmasında benim desteğimin bu oluşumun toparlanmasına yararı olacağını düşündüklerini dile getirdiler. Ne bir dernek, ne bir Başkan, ne bir Yönetim Kurulu olmayan, sadece toplumun sanatla ilgili ve sanatsever insanlarını Londra’da sanat adına buluşturmayı amaçlayan bir girişim olduğu için destek veriyorum. Birazdan bu oluşumla ilgili konuşulacak. Ben sadece şunu tekrarlayarak sözlerime son vermek istiyorum: Bu davet sanatla ilgili ve sanatsever herkese açıktır. Temsilcilik sadece ev sahipliğini yapıyor. Bir de bu oluşum sizlerindir ve sizler içindir. Bunu yürütecek olan ve devamını getirecek olan yine sizlersiniz. Katıldığınız için teşekkür ederim.

Gecenin ikinci ve son konuşmacısı şair ve yazar Yakupsoy, sözlerine Mustafa Kemal Atatürk’ün “Bir millet sanattan ve sanatkardan mahrumsa, tam bir hayata sahip olamaz” sözleriyle başladı. Ardından da, “İşte bu grubun bir araya gelmesi ve Londra Sanat Forumu’nun oluşmasının en büyük nedeni, Birleşik Krallıkta yaşayan biz Türklerin, sanata duyduğu özlem ve susamışlıktır. Biz, sanatı sizlerle kutlamak ve sanatla bütünleşmek için buradayız” dedi.

TEMSİLCİLİK KAPILARINI AÇTI

Yakupsoy, bu akşam burada, sanatın her dalında sanatsal uğraş verenleri bir araya getirebilmek ve etkinlikler yaparak sanatı topluma ulaştırmak amacıyla oluşturulan yeni oluşumu tanıtmak için toplanıldığını ifade etti. Yakupsoy, “ Öncelikle bize verdiği manevi destek, toplantılarımızda ve etkinliklerimizde KKTC Temsilcilik binasını bize açacak kadar düşünceli ve kibar davranışından ötürü KKTC Londra Temsilcisi Büyükelçi Zehra Başaran’a, Forum olarak çok teşekkür ederiz. KKTC Londra Eğitim ve Kültür Ataşesi Gülgün Özçelik de emeklerini acımadan bize destek vermiş, yol boyunca yanımızda olmuştur. Kendisine çok teşekkür ediyoruz. Şair sıfatı ile aramıza katılan KKTC Londra Konsolosu Ülkü Alemdar’dan da bahsetmeden geçemeyeceğim. İyi ki bizimlesiniz” şeklindeki sözleriyle konuşmasını tamamladı.

Londra Sanat Forumu, her ayın son perşembe akşamı bir etkinlik yapacak.

Önümüzdeki birkaç ayın etkinlik çalışmaları söyle;

22 Şubat: Hayatıyla, şiirleri ile Kıbrıslı Şair Osman Türkay anılacak.

29 Mart: Konusu Kadın ve Sanat.

26 Nisan: Müzikle, edebiyatla ilgili bir çalışma.

  1. Mayıs: Görsel sanatlarla ilgili bir çalışma.

Londra Sanat Forumu’nun tanıtımında (soldan- sağa), KKTC Eğitim ve Kültür Ataşesi Gülgün Özçelik, ressam Mehmet Salih Öksüzoğlu, şiir ve mani yazarı Arife Redvan, KKTC Londra Temsilcisi Zehra Başaran, yazar-sosyolog ve belgesel yapımcısı Semra Eren-Nijhar, eğitimci-müzik öğretmeni Erkan Pastırmacıoğlu, şair-yazar Sonay Yakup Yakupsoy ve KKTC Konsolosu Ülkü Alemdar.

Şiir ve mani yazarı Arife Redvan, KKTC Londra Temsilcisi Zehra Başaran, şair-yazar Sonay Yakup Yakupsoy, yazar-sosyolog ve belgesel yapımcısı Semra Eren-Nijhar ve eğitimci-müzik öğretmeni Erkan Pastırmacıoğlu.

Gecede (soldan-sağa), KKTC Londra Temsilcisi Zehra Başaran, Deniz Ergin, eşi Başkonsolos Çınar Ergin, yazar-sosyolog ve belgesel yapımcısı Semra Eren-Nijhar ve şair-yazar Sonay Yakup Yakupsoy.

KKTC Konsolosu Ülkü Alemdar, Arife Redvan, KKTC Londra Temsilcisi Zehra Başaran, Deniz Ergin, eşi Başkonsolos Çınar Ergin, Semra Eren-Nijhar ve Sonay Yakup Yakupsoy.

Uluslararası karikatürist Ufuk Uyanık, müzisyen Hüseyin Kaplan, Ada Özer, küratör Denizhan Özer ve üniversite öğrencisi İlayda Nijhar.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Londra Temsilcisi Büyükelçisi Zehra Başaran sanatçılar onuruna Temsilcilik binasında bir resepsiyon vardi. Resepsiyona resmi yetkililerin yanı sıra farklı ülkelerden sanatçılar ve çok sayıda sanatsever katıldı.

Gecede Ceylan Rogers (solda) ve Maria Rodriguez klasik müzik eserlerini seslendirdi.

Halil YETKİNLİOĞLU