İngiltere Alevi Kültür Merkezi ve Cemevi (İAKM- Cemevi), tarafından Alevi kültürünün tanıtılması amacıyla bu yıl sekizincisi düzenlenecek olan Alevi Festivali, 20 Mayıs Pazar günü start alacak.

Cemevi’nin Wood Green’deki yeni binasında (Dergah) açılış re­sepsiyonu ile başlayacak ve iki hafta sürecek festivalin finali her yıl olduğu gibi bu yılda 3 Mayıs tari­hinde Hackney Downs Park’ta son bulacak. Hedef en az 10 bin kişi.

14 güne yayılan festivalle ilgili olarak İAKM- Cemevi Başkan Yar­dımcısı Mustafa Demir ve Genel Sekreter Savaş Hurman, Olay Gaze­tesi Genel Yayın Yönetmeni Nesin Fehmi’yi ziyaret ederek çalışmaları hakkında bilgi verdiler.

Cemevi görevlileri Mustafa Demir ve Savaş Hurman şunları söyledi; “Açılış resepsiyonumuz, Wood Green’deki merkez bina­mızda 20 Mayıs tarihinde (bu Pa­zar) saat 18.00’de başlayacak.

25 Mayıs’da Almanya’da yaşa­yan Kenan Batman ile ‘Ozanlar An­ması’ yapılacak. 27 Mayıs- 02 Ha­ziran tarihleri arasında Britanya Alevi Federasyonu’nun (BAF) Ed­monton’daki yerleşkesindeki alan tüm yöre derneklerine, sanatçıla­rına ve Britanya genelindeki 18 ce­mevine açık olacak.

31 Mayıs Perşembe akşamı Almanya’dan Avrupa Alevi Birlik­leri İnanç Kurulu Başkanı Müslüm Kaya Dede ve Londra’dan Ali De­reli Dede nezdinde ‘Birlik Cemi’ tutulacak Arif Sağ’ın oğlu Tolga Sağ’ın seslendireceği nefesler eş­liğinde semah dönülecek. Bu cem bizim için önemlidir. Bu Cem ile:Alevilerin ibadet şeklini, Alevi­lerin yaşam tarzını, Aleviler cem de neler yapar diye merak eden insan­lara da kapıları açacağız. Bu bağ­lamda buna öğreti cemi de denile­bilir. Akabinde 1 Haziran’da da, bu oluşuma ilave olarak Türkiye’den gelecek olan Araştırmacı Yazar Rıza Aydın’ın katılımıyla ‘İnanç Pa­neli’ düzenlenecek. 3 Haziran Pa­zar günü Hackney Downs Park’ta, büyük festivalde buluşacağız. Fes­tivale Niyazi Koyuncu, Töre Ana­dolu, Grup Zemheri, O Ses Türkiye Finalisti Yener Bulut- Ümit Durak, Tuğba Özcivan, Emrah Tak, Anato­lian Collective ve sürpriz sanatçı­lar renk katacak. Hedefimiz en az 10 bin kişi.

Bu süre içerisinde de BAF’ın fes­tival alanında 7 gün sürede günde bin kişiyi ağırlamayı düşünüyo­ruz.” Festivalde, Britanya genelin­deki 18 cemevi, 16 yöre derneği, saz ve sanat okulları, yazarlar, Londra Gezi Grubu, UK Barış İçin Akademisyenler Grubu gibi top­luma hizmet eden 50’ye yakın ku­rum ve kuruluş katılacak.