Festivalin davetlileri arasında Barones Meral Hussein Ece, KKTC Londra Konsolosu Ülkü Alemdar, Enfield Milletvekilli Joan Ryan, Belediye Lideri Nesil Çalışkan, Belediye Başkanı Saray Karakuş, Belediye Meclis Üyeleri Ahmet Karahasan, Ahmet Öykener, Güney Doğan, Mustafa Çetinkaya, Sabri Özaydın, Mahmut Aksanoğlu, Ergin Erbil ve Sinan Boztaş’ın da aralarında yer aldığıçok sayıda siyasetçi katıldı. Programın sunuculuğu Yılcan Ağaoğlu, Fatoş Törer ve Seyit Kemal üstlendiler.

Festivali Türk Toplumu Futbol Federasyonu, Kıbrıs Türk Toplum Merkezi, Londra Türk Masterleri, Kıbrıs Türk Cemiyeti, Kıbrıslı Sanatçılar Platformu ve Şeyh Nazım Dergahı organize etti. Açılış konuşmasını Kıbrıs Türk Toplum Merkezi Başkanı Niyazi Enver gerçekleştirdi. 

BİR FESTİVALDEN ÇOK DAHA FAZLASI

Açılış konuşmasını Kıbrıs Türk Toplum Merkezi Başkanı Niyazi Enver gerçekleştirdi. Açılış konuşmasında Enver, İngiltere’de kültür ve sanatları sergileyen festivallerin 80’li yıllardan itibaren yapıldığını ifade etti. 1. Kıbrıs Türk Kültür ve Sanat Festivali Komitesi tarafından ilk kez böyle bir festival düzenlediklerini kaydeden Enver, “Festivaller, sadece kültür ve sanatımızı, örf, adet ve geleneklerimizi bize hatırlatmak amacıyla yapılmazlar. Diasporada yaşayan toplumların yaşamında çok önemli roller oynarlar. Festivallerin, kültür yozlaşması yaşayan, hatta asimile olma tehlikesi ile karşı karşıya olan genç nesillerimiz açısından çok büyük önemi var. Gençlerin kültür ve kimlikleri hakkında donanım sahibi olmaları, kültürlerini yaşayıp yaşatmaları açısından da çok önemli fırsattır” diye, konuştu. KKTC Konsolosu Alemdar, “Bu festival; İngiltere’de yaşayan Kıbrıslı Türklerin ve Türkçe konuşan toplumların siyasi, sosyal, sportif, ideolojik, mesleki açılardan farklı görüşte olsalar da, tüm önceliklerini ve farklılıklarını bir kenara koymasını sağladı ve bu gün hepimizi buraya getirdi. Ayrıca, Bu organizasyonu düzenleyen Turkish Cypriot Trust-UK’de yer alan sivil toplum örgütlerimizi, halka açık, halkın buluşmasına, sanatını, kültürünü yakından tanımasına ve yeni nesile ve de diğer yabancı kültürlere tanıtmasına olanak sağladığı için tebrik ediyor ve daha birçok etkinliğe imza atmalarını bekliyoruz” dedi.

KÜLTÜR VE SANATA YOLCULUK YAPTILAR

Milletvekili Joan Ryan, Belediye Lideri Nesil Çalışkan ve Belediye Başkanı Saray Karakuş da sosyal ve kültürel hayatın önemli bir parçası haline gelmiş, düzenlendiği yörenin veya ülkenin kültürel dokusunu yansıtan en önemli  tanıtım araçlarından biri olan festivallerin önemine işaret etti. Festivallerin öneminin yanı sıra kültürel miras oluşumundaki etkilerine de vurgu yapan konuşmacılar, “Sunulan kültür, sanat ve folklor festivalleri, halk kültürü öğelerine yer vermekte, kültürel  öğelerin gelecek  nesillere aktarılmasında  önemli roller üstlenmektedir. Kıbrıs kültürünün sergilediği bu festivalde çok fazla sayıda diğer toplumlardan katılımcı görmek sevindirici. Sizleri tebrik ediyoruz” dedi. 

Kıbrıslı sanatçılar Örge Volkan ve Grup Frekans, Londra’nın sevilen isimleri Kıbrıs Dörtlüsü, Grup Abone ile birlikte Doğan Akın, Sevjan Sıtkı ve Mehmet Raif’in şarkılarıyla katıldığı festivalde, Osman Balıkçıoğlu ile Ayhan Salih Korel’in eğlenceli parodileri, Fatoş Törer ile Ertanç Hidayettin’in mani atışmaları konuklara keyifli anlar yaşattı.

Lefkoşa Folklor Derneği’nden (Folk-Der) Hatice Kıray yönetimindeki bir ekip de festivalde Kıbrıs Türk Halk Dansları’ndan örnekler sundu. Folklor hocası ve 1.Kıbrıs Türk Kültür ve Sanat Festivali Koordinatörü Ahmet Havalı yönetimindeki Londra Türk Folklor Kurumu ekibi de sahne alarak festivale renk kattılar. 

Festivalde ayrıca el sanatları, Kıbrıslı Türk yazarların ve şairlerin kitapları, Kıbrıs’a özgü yiyecek ve içecekler, eski çocuk oyunları da sergilendi.