Londra Yunus Emre Enstitüsü, Londra’nın önde gelen üniversitelerinden King’s College ortaklığında 12-16 Aralık tarihlerini kapsayan Türk Filmleri Haftası düzenliyor. Festival süresince King’s College kampüsünde, aralarında yönetmenler Mustafa Karadeniz’den “Çınar”, Semih Kaplanoğlu’ndan “Buğday”, Esra Vesu Özçelik’ten “Hicran ve Melek”, Nuri Bilge Ceylan’dan “Kış Uykusu”, Derviş Zaim’den “Rüya”, Mustafa Kara’dan “Kalandar Soğuğu” ve Can Ulkay’dan “Ayla” gibi son yıllarda çekilmiş, Türkiye ve gösterildiği ülkelerde ses getirmiş yapımlar Londralı seyircisiyle buluşacak.

Türk Filmi Haftası, 12 Aralık’taki açılışını yönetmen Mustafa Karadeniz’in ödüllü filmi “Çınar” ile yapıyor. Yunus Emre Çelik, Sezgin Cengiz ve Şilan Düzdaban’ın baş rollerini paylaştığı film, Kars’ın bir köyünde iki göz bir evde yaşayan Mustafa, karısı Suna ve engelli oğullarının öyküsünü anlatıyor. Bir gün, oğullarının kendi çocukları olmadığını öğrenen çifti bundan sonra ne yapacaklarına dair zor bir karar bekliyor. King’s College’ın Lukas Tiyatro sahnesinde yer alacak film gösterimini, yönetmen Mustafa Karadeniz’in katılacağı bir soru-cevap oturumu takip ediyor.

13 Aralık’ta ise, Londralılar’ı bir genetik bilimcinin, şehirdeki genetik kriziyle mücadelesini konu alan ve gelecekte geçen distopik film “Buğday” bekliyor.

Yıllar sonra tekrar karşılaşan iki arkadaşın hayatın zorlukları ve içinde bulundukları ataerkil toplumun çıkmazlarına karşı birbirlerine olan desteklerini dramatik bir dille aktaran “Hicran ve Melek” , Film Haftası’nın üçüncü gününde gösteriliyor.

Nuri Bilge Ceylan’ın Türkiye’deki gösteriminde ses getiren yapımı “Kış Uykusu”nun baş rollerini Haluk Bilginer ve Melisa Sözen paylaşıyor. Rus yazar Anton Chekov’un iki öyküsünden ilham alan filmde, emekli bir aktör ve onun genç karısının ilişkileri ve hayatlarına dair çelişkileri anlatılıyor.

New York’ta da ilk gösterimini yapan film, Londra Yunus Emre Enstitüsü’nün Türk Filmleri haftası kapsamında Londralılarla 15 Aralık’ta buluşturuluyor.

Derviş Zaim yapımı film “Rüya”, başarılı bir mimar olan Sine’nin uyku problemleri ve tedavisi süresince gördüğü rüyaları fantastik bir dille aktarıyor.

Türk Filmleri Festivali kapanışını ise modern hayattan uzak, soğuk bir dağ köyünde yaşayan Mehmet’in sefaletten kurtulma çabasıyla dağlarda altın arama macerasını pastoral bir uslupla dile getiren “Kalandar Soğuğu” ile yapıyor.

Son gün gösterimde olacak bir diğer film de “Ayla”. Yaşanmış bir tarihi öyküyü beyaz perdeye taşıyan filmde, 1950’lerde Kore Savaşı’nda görev alan bir Türk subay olan Süleyman’ın öyküsü bir gece ailesini savaşta kaybeden ve yalnız kalan Ayla’yı bulmasıyla başlıyor. Onu kurtaran ve karşılaştığı bütün yasal ve sosyal engellere rağmen kızı gibi sahiplenen Süleyman, tüm çabalarına rağmen ayrılığın önüne geçemiyor.

Türkiye’deki gösteriminde izleyiciden tam not alan film, festivalde 16 Aralık’ta kapanış filmi olarak yer alıyor.

Londra Yunus Emre Enstitüsü ve Kings College işbirliğiyle düzenlenen Türk Filmleri Haftası’na katılım ve film seansları ücretsiz olarak izleyiciye sunuluyor.

İŞTE HAFTA BOYUNCA GÖSTERİLECEK FİLMLER: