Avrupa’dan sürüldükten sonra Göke isimli gemi ile Osmanlı topraklarına gelen Türk Sefarad’ların (İspanyol kökenli yahudilere verilen isim) torunlarının torunları, Londra’da ‘1492 Göke’ adlı karma bir sergi açtı. Sergi, günümüzde de 4 milyon mülteciye ev sahipliği yapan Türklere şükran niteliği taşıyor.

LA Galleria Pall Mall’da gerçekleşen ‘1492 Göke’ adlı sergi, İstanbul ve Londra arasında bir kültür köprüsü olmayı ve tarihe sanat yoluyla ışık tutmayı hedefliyor. Londra Yunus Emre Enstitüsü’nün organize ettiği sergi 7 Temmuz’a kadar saat 10.30 ve 18.00 arası ücretsiz olarak gezilebilir.

Küratörlüğünü ressam Terry Katalan’ın üstlendiği cam sanatı, heykel, ebru, mozaik, seramik, takı, fotoğraf, yağlıboya, suluboya ve akrilik resim sanatından örneklerin yer aldığı sergide çoğu Türkiye’den toplam 35 Sefarad sanatçısının eserleri yer alıyor.

TÜRKLERE ŞÜKRAN SERGİSİ
Serginin açılışında konuşan Enstitü Müdürü Dr. Mehmet Karakuş, Türkiye’den gelen Sefarad sanatçılarının bu sergiyle geçmişte onları kucaklayan, günümüzde de dört milyona yakın sığınmacıya ev sahipliği yapan Türklere şükranlarını sunduklarını söyledi.

SERGİ BÜYÜK ÖNEM TAŞIYOR 
Cervantes İspanyol Kültür Merkezi Müdürü Ignacio Perez Jimenez de çağdaş Sefarad sanatçılarının İstanbul’da olduğunu bu nedenle Londra’da açılan 1492 Göke sergisinin çok önem taşıdığını kaydetti. Türk- Osmanlı Sefarad Araştırma Merkezi Müdürü Silvio Ovadia, Sefaradların, II. Beyazıd’ın izni ile Osmanlı topraklarına girdiğine dikkati çekerken İngiliz İşçi Partisi Barış ve Silahsızlanma Gölge Bakanı Fabian Uziell Hamilton da, Türk Sefarad sanatının Londra’nın merkezinde sergilenmesinden duyduğu memnuniyeti belirtti.

GÖKE’NİN YOLCULUĞU SÜRÜYOR
Londra Büyükelçisi Abdurrahman Bilgiç, yüzyıllar sonra dahi ‘Göke’ gemisiyle Osmanlı topraklarına gelenlerin torunlarının torunlarının toplumumuzun aynı hedefle yaşayan seçkin zenginliklerinden olduklarını, Göke’nin tarihi yolculuğuna devam ettiğini ve 500 sene sonra 35 Sefarad sanatçısını ve eserlerini Londra’ya getirdiğini belirtti.