Yapılan araştırmalar, Avrupa Birliği genelinde mikrodalgaların salgıladıkları karbondioksit oranı­nın neredeyse otomobillerle aynı oranda olduğunu ortaya çıkardı. Araştırmacılar, satışları önlene­mese de tüketicilerin mikrodalga fırınları daha verimli kullanması konusunda uyarıyor.

Son araştırmalar, Avrupa Birliği genelinde mikrodalgaların salgıla­dıkları karbondioksit oranının ne­redeyse otomobillerle aynı oranda olduğunu ortaya çıkardı.

İngiltere’de Manchester Üniversitesi’nin yayınladığı son araştırmaya göre; sadece Avrupa Birliği’nde kullanılan mikrodalga fı­rınların yaydığı yılda 7 milyon ton karbondioksit, 7 milyon otomobi­lin karbon salınımına denk. Mikro­dalgaların, fırın türleri arasında en büyük pazar payına sahip olduğu ve bu satış hızıyla 2020 yılında sa­dece Avrupa genelinde 135 milyon adete ulaşacağı düşünülürse, oran hayli korkutucu. Bu nedenle araş­tırmacılar, satışları önlenemese de tüketicilerin mikrodalga fırın­ları daha verimli kullanması ko­nusunda bilinçlenebileceğini be­lirtiyor. Örneğin ısıtma süresinin yemek türüne göre belirlenmesi, bunun için ilk adım olabilir.