Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Ziya Altunyaldız, küresel gelişmelerin aksine İngiltere’ye olan ihracatın artmaya devam ettiğini söyledi.

Altunyaldız, Türkiye’nin Londra Büyükelçiliğinde düzenlenen basın toplantısında, Londra’da Türkiye ve İngiltere arasında ikili ticari ve ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi konularının değerlendirildiğini belirtti.

 27. Şeker Pancarı ve Şeker Kamışı Uluslararası Toplantısı’na ve Uluslararası Şeker Örgütü’nün 25. toplantısına katıldıklarını anlatan Altunyaldız, bu toplantılar kapsamında şeker kamışı ve şeker pancarı üreticileriyle görüştüklerini, bu alanda küresel beklentilerin paylaşıldığını kaydetti.

Türkiye ve İngiltere arasındaki giderek güçlenen ticari ve ekonomik ilişkilere dikkati çeken Altunyaldız, "İngiltere, ihracatımızda Almanya’dan sonra ikinci ülke konumunda. Küresel gelişmelerin aksine İngiltere’ye olan ihracatımız artmaya devam ediyor.” ifadelerini kullandı.

İngiltere’nin AB’den çıkış kararına da değinen Altunyaldız, “İngiltere AB’den çıkış kararı aldı. Bu kapsamda İngiltere ile çıkış sonrasında serbest ticaret anlaşmaları da dahil hususlar Türkiye’nin yetkili makamları tarafından tek tek takip ediliyor.” dedi.

Altunyaldız, İngiltere’deki görüşmeleri kapsamında 15 Temmuz’da yaşanan darbe girişiminin de ele alındığını belirterek, “Mücadelemizi ihanet çetesi tamamıyla sonlandırılana kadar aralıksız devam ettireceğiz.” diye konuştu.

CHP Denizli Milletvekili Kazım Arslan da Türkiye’nin tarım ülkesi olduğuna işaret ederek, "Üretim alanlarının genişletilmesi, hem de daha çok, verimli ve kaliteli üretim yapılması alanında çalışma yapmanın bir ihtiyaç olduğunu görmüş bulunuyoruz.” şeklinde konuştu.

MHP Denizli Milletvekili Emin Haluk Ayhan ise “Komisyon üyesi arkadaşlar dünyadaki gelişmeleri inceleme imkanı buldular. Bilgi sahibi olduk. Önümüzdeki dönemde konuya ilişkin hassasiyetler ortaya çıktığı zaman, yeni düzenleme ihtiyacı ortaya çıktığı zaman, bu birikimleri arkadaşlarımız mutlaka detaylı olarak kullanacaklar.” dedi. 

AK Parti Bolu Milletvekili Ali Ercoşkun ise komisyonunun Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) örnek gösterilen komisyonlardan biri olduğunu belirterek, İngiltere’de görüşmelerde de birlik ruhunun sergilendiğini vurguladı.

İngiltere’deki temaslara Altunyaldız'ın yanı sıra komisyon üyesi milletvekilleri Kazım Arslan, Emin Haluk Ayhan, Osman BoyrazMetin Bulut, Ali Ercoşkun da katıldı.

AA