İngiltere’de dağıtılan ve 3 Nisan’da “Bir Müslümanı cezalandır”maya çağıran mektuplar, ada genelinde düzenlenen etkinliklerle protesto edilirken, Müslüman toplumla da dayanışma içerisinde olunması çağrısı yapıldı.

“Irkçılığa Karşı Ayağa Kalk” adlı si­vil toplum hareketi tarafından organize edilen etkinlikler, başkent Londra başta olmak üzere ülkenin Cambridge, Edin­burgh, Manchester, Birmingham, Sheffi­eld, Devon, Oxford, Norwich, Leicester ve Newcastle kentlerinde gerçekleşti.

Etkinliklere katılan ırkçılık ve faşizm karşıtları, adadaki Müslüman toplumla dayanışma içerisinde olduklarını vurgu­layarak, toplumun tüm üyelerini bu da­yanışmaya destek vermeye çağırdı.

Müslüman karşıtı nefret suçlarının en sert şekilde kınanması gerektiğinin altını çizen katılımcılar, “İslamofobiye hayır” şeklinde slogan atarak İngiliz hü­kümetine nefret suçlarıyla mücadeleyi sıkılaştırması çağrısında bulundu.

Geçen ay İngiltere’nin çeşitli kentle­rindeki adreslere gönderilen “Bir Müs­lümanı cezalandır” başlıklı mektupta, Müslümanlar “tehdit” olarak gösteri­lirken 3 Nisan’da “beyaz çoğunluk”, “bir Müslümana zarar ver” ifadeleri yer almıştı.

Terörle mücadele polisi, mektupla il­gili inceleme başlatıldığını duyurmuştu.

Müslümanlara verilecek zararla­rın puanlandırıldığı bir listenin de yer aldığı mektupta, 10 ile 500 puan ara­sında “ödül” verilen saldırı seçenekleri arasında bir Müslüman kadının başör­tüsünü açmak, dövmek, asit atmak ve herhangi bir silahla öldürmek de sıra­lanıyordu.

İngiltere’de Müslümanlara yönelik saldırıları takip eden “Tell Mama” grubu, mektubun, Bradford, Leicester, Londra, Cardiff ve Sheffield kentlerinde muhte­lif adreslere gönderildiğini açıklamıştı. Aynı mektup ayrıca şüpheli madde içe­ren paketler içinde İngiltere’de ana mu­halefetteki İşçi Partisi’nin 4 Müslüman milletvekiline de gönderilmişti.

Devlet Bakanı Victoria Atkins, geliş­melere ilişkin yaptığı açıklamada, “Hü­kümet olarak bu iğrenç mektubun içe­riğini kınıyoruz. Düzgün bir toplumda buna yer yoktur.” ifadelerini kullan­mıştı. “Hükümet olarak nefret suçlarını ve İslamofobiyi son derece ciddiye alı­yoruz.” diyen Atkins, İngiliz hukukunda bu suçlara yönelik etkin bir yasal çer­çeve bulunduğunu kaydetmişti.

İngiltere, Galler, İskoçya ve Kuzey İrlanda’dan oluşan Birleşik Krallık’ta yaklaşık 2 milyon 800 bin Müslüman yaşıyor. Müslümanlar nüfusun yüzde 4,4’ünü oluşturuyor.