Hükümet tarafından fazla şe­kerli içecekler için uygulanmaya başlanan şeker vergisinin ardın­dan, şimdi de çocuklarda giderek artan obezite oranının önüne geçe­bilmek için ‘fast food’ restoranları hedef alındı.

Uzman çocuk doktorları, çocuk­larda obeziteyle mücadele edebil­mek adına, okulların 400 metre yakınına ‘fast food’ restoranı açıl­masının yasaklanması gerektiğini söylüyor.Birleşik Krallık’ta çocuk doktorları derneği olan ‘The Royal College of Paediatrics and Child He­alth’ (RCPCH) tarafından bakanlara yapılan çağrıda, abur cuburları ço­cuklardan uzak tutmak adına bele­diyelere kapsamlı yetkiler verilmesi gerektiği belirtildi.

Londra Belediye Başkanı Sadiq Khan, başkentteki okulların 400 metre yakınına yeni ‘fast food’ res­toranı açılmasının yasaklanması için girişimlere başlamıştı.

RCPCH, bu yasağın tüm ülke genelinde uygulanması çağrısında bulundu. Ayrıca, kilo sorunlarını tespit edebilmek adına yapılan kilo ölçümleri için çok geç kalındığını belirten RCPCH, ülkedeki çocuk­lara doğduktan sonra ergenlik dö­nemine kadar kilo ölçümü yapıl­ması gerektiğini de söylüyor.

Doktorlar, bu ölçümleri, hükü­metin çocuklarda obeziteyle mü­cadele stratejisini oluşturmaya katkıda bulunmak için istiyor. Hü­kümetin çocuklarda obeziteyle mücadele stratejisinin bu yılın yaz aylarında açıklanması bekleniyor.

RCPCH 17,500 doktoru tem­sil ediyor ve yapılan bu çağrılar, ülke genelinde giderek büyüyen obezite sorunuyla mücadele ko­nusunda bakanların üzerindeki baskıyı arttırabilir. Public Health England verileri, ülkenin bazı böl­gelerindeki ilkokul çocuklarının neredeyse yarısının, tehlike oluş­turacak derecede aşırı kilolu oldu­ğunu gösteriyor.Batı Avrupa ülkeleri arasında obezite oranları en kötü olan ülkenin Birleşik Krallık olduğu belirtiliyor. Ayrıca, ülkedeki obezite oran­larının Amerika Birleşik Devletle­ri’ndeki oranlardan daha hızlı yük­seldiği de görülüyor.

Parlamentoda sağlık ve sosyal bakım komitesinde olan milletve­killeri, gelecek ay çocuklarda obe­zite konusunda soruşturma açmaya hazırlanıyor.

RCPCH, bu soruşturma kapsa­mında obeziteyle mücadele için sıkı önlemler alınması çağrısında bulundu. RCPCH Başkanı Profesör Russell Viner, ‘Daily Telegraph’ ga­zetesine konuyla ilgili şu açıklama­larda bulundu: “Çocuklar okuldan karınları aç bir şekilde çıkıyor ve kendilerini ucuz tavuk, kızarmış patates ve daha birçok abur cubur şey satan dükkanların arasında bu­luyorlar. Bu durum 20 veya 30 yıl önce böyle değildi.

“İnsanlar önlerinde olan şeyi ye­meye meyillidir ve çocukların doğru kararı vermesine yardımcı olmalı­yız.”

Yapılan araştırmalara göre, 1,800 okulun 400 metre yakınlarında en az 10 tane ‘fast food’ restoranı bulun­makta.