İngiltere Başbakanı Theresa May, parlamentodan Brexit anlaşmasına destek vermesini isteyerek, aksi halde planın reddinin tüm riskleri ile beraber daha fazla bölünme ve belirsizliğe kapı açabileceği uyarı­sında bulundu.

May, Avrupa Birliği (AB) liderle­rinin kabul ettiği Brexit anlaşmasına ilişkin parlamentoyu bilgilendirdiği oturumda, anlaşmayı “İngiltere için doğru anlaşma” olarak niteledi.

Lideri olduğu Muhafazakar Parti’nin bazı üyeleri dahil ciddi muhalefetle karşı karşıya olan May, parlamenterlere anlaşmayı kabul et­meleri çağrısında bulunarak, “Bu an­laşmaya destek verebilir, referandu­mun sonucunu gerçekleştirebilir ve daha parlak bir gelecek inşa etmeyi sürdürebiliriz ya da bu parlamento anlaşmayı reddedip en başa döne­bilir.” dedi.

Olası tehlikelere de işaret eden May, “Anlaşmanın geçmemesi ha­linde ne olacağını kimse bilmiyor. Bu durum, tüm riskleri ile beraber daha fazla bölünme ve belirsizliğe kapı açabilir.” ifadesini kullandı.

May, ayrıca olası bir ret kararı­nın İngiltere’nin anlaşmasız olarak AB’den ayrılmasına neden olacağı uyarısında bulundu.

Öte yandan İşçi Partisi Lideri Je­remy Corbyn, anlaşmayla ortak pa­zar konusunda hiçbir şeyin değişme­diğini belirterek, May’in parlamen­tonun desteğini istiyorsa “kapsamlı bir gümrük birliği ile hakları koruyan güçlü bir ortak pazar temelinde” bir B planı hazırlaması gerektiğini sa­vundu. Anlaşmaya ilişkin oylama 5 gün sürecek görüşmelerin ardından 11 Aralık’ta yapılacak.

650 sandalyeli İngiliz parlamento­sunun alt kanadı Avam Kamarası’nda May’in liderliğindeki Muhafazakar Parti’nin 315 milletvekili bulunuyor.

May hükümeti Kuzey İrlanda’nın aşırı sağ ve İngiltere ile birlik yanlısı Demokratik Birlik Partisi’nin (DUP) 10 milletvekilinin desteğiyle azınlık hükümeti kurabilmiş durumda an­cak DUP anlaşmaya ret oyu verece­ğini ilan etti.

Muhafazakar Parti içindeki yak­laşık 60 sert “Brexitçi milletvekili” ile 15 kadar AB üyeliği yanlısı mil­letvekilinin de ret oyu vermesi bek­leniyor. May’in muhalefet partile­rinden 15 kadar milletvekilinin des­teğini alabileceği bekleniyorsa bile bunun da Brexit anlaşmasının par­lamentodan geçmesini sağlayacak 326 sayısına yaklaşmaya yetmeye­ceği belirtiliyor.

Buna karşın May’in sözcüsü, bir soru üzerine anlaşmanın parlamen­todan geçebileceğine inandıklarını söyledi.