West Yorkshire Emniyet Müdürü Dee Collins, bugün Cox'un seçim bölgesi Birstall Yorkshire'da yaşanan saldırıya ilişkin düzenlediği basın toplantısında, Cox'un hayatını kaybettiğini belirtti.

Collins, aynı olayda 77 yaşında bir erkeğin de saldırıya uğradığını ancak bu kişinin hayati tehlikesi bulunmadığını söyledi.

Dee Collins, çok sayıda polis memuruyla soruşturmanın devam ettiğine işaret ederek, saldırının nedenine ilişkin herhangi bir bilgi vermedi.

Collins, şu anda saldırıyla ilgili yeni bir şüphelinin aranmadığını belirterek, olayla ilgili 52 yaşındaki bir erkeğin gözaltında tutulduğunu ifade etti. Collins ayrıca gözaltı sırasında bir ateşli silahın da ele geçirildiğini aktardı.

Milletvekili Cox, 23 Haziran'da yapılacak Avrupa Birliği (AB) referandumunda İngiltere'nin birlik içinde kalması için yürüttüğü kampanya için bir toplantıya katılmak üzere seçim bölgesi Birstall Yorkshire'da bulunduğu sırada saldırıya uğramıştı.

İngiliz medyasında yer verilen bir görgü tanığının ifadesine göre, saldırganın olay esnasında "Önce Britanya" diye bağırdığı aktarılmıştı. "Önce Britanya", ülkede göçmen ve sığınmacılara karşı görüş ve eylemleriyle gündeme gelen aşırı sağcı bir grubun da adı. Grup, İngiltere’nin AB’den ayrılması için kampanya yürütüyor.

Bazı görgü tanıkları da, saldırı sırasında 2 el ateş edildiğini iddia ederken, bazıları saldırıda bıçak da kullanıldığını savundu.

Cox’un hayatını kaybettiğinin bildirilmesinin ardından açıklama yapan İngiltere İçişleri Bakanı Theresa May, Birstall'da yaşananların halen netlik kazanmadığını belirterek, olay açıklık kazanana kadar herhangi bir yorumda bulunmayacağını duyurdu.

İngiltere Başbakanı David Cameron ile İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn da, Cox'a ilişkin haberlerden duydukları üzüntüyü yayımladıkları mesajlarla bildirdi.

İngiltere’nin AB’de kalması için resmi kampanyayı yürüten "İngiltere AB İçinde Daha Güçlü" adlı grup da propaganda çalışmalarının bir günlüğüne askıya aldığını duyurdu.

- Suriye kriziyle yakından ilgileniyordu

41 yaşında ve 2 çocuk annesi olan Cox, Mayıs 2015 genel seçimlerinde parlamentoya ilk kez girmişti.

Uluslararası yardım kuruluşu Oxfam bünyesinde kriz bölgelerinde gönüllü olarak da çalışan Cox, Suriye krizine gösterdiği ilgi ile biliniyordu. Cox, İngiliz parlamentosundaki Suriye Grubu’nun eş başkanıydı.

Cox, yerel bir gazetede geçtiğimiz günlerde yayımlanan röportajında, “Korkunç yerler gördüm. Kadınların tecavüze uğradığı Darfur’da bulundum, Uganda’da ellerine kalaşnikof tutuşturulan ve kendi aile fertlerini öldüren çocuk askerlerin arasına girdim. Afganistan’da kendi hükümetlerinden ve uluslararası toplumdan, sorunlarını çözecek ilgiyi göremedikleri için dünyadan usanan yaşlılarla konuştum.” ifadeleri kullanmış, bu tecrübelerini Suriye krizinin çözümünde kullanmayı istediğini söylemişti.

İngiliz parlamentosunda ülkenin DAEŞ’le mücadeleye askeri katkısının Suriye’yi de içine alacak şekilde genişiletilmesini öngören tezkere için yapılan oylamada çekimser kalan Cox, bunun gerekçesini de askeri operasyonların sadece DAEŞ’e değil, Esed rejimine karşı da yapılması gerektiğini düşünmesi olarak açıklamıştı.

Jo Cox, 2008 seçimlerinde ABD Başkanı Barack Obama’nın Kuzey Carolina’daki seçim kampanyasında da çalışmıştı. Obama’nın liderliğini takdir ettiğini ifade eden Cox, “Ancak Suriye konusunda hem Obama hem de Cameron büyük bir hayal kırıklığı oldular. Her ikisi de Suriye meselesini ‘halledilmesi çok zor’ sorunlar listesine koydu. Her iki liderin farklı nedenlerle verdiği bu karar, tarih tarafından sert bir sekilde mahkum edilecek.” demişti.

Cox, İngiltere'nin daha fazla Suriyeli sığınmacı kabul etmesi için kampanya yapıyordu. İngiliz hükümetini sığınmacı krizi sırasında takındığı tutum nedeniyle eleştiren Cox, son olarak ülkenin Avrupa'daki kamplarda 3 bin sığınmacı çocuğu kabul etmesi için nisan ayında İngiliz parlamentosuna sunulan teklife destek vermişti.