The Independent gazetesinin emekli avukatı David Spicer’in konuya ilişkin raporuna dayandırdığı haberinde, İngiltere’nin Newcastle kentinde bir­kaç yıl boyunca kadın ve kız çocukla­rına yönelik cinsel istismarda bulunan çetelere polisin göz yumduğu belirtildi.

Spicer, 17 erkeğin ve 1 kadının ken­dilerini sanık koltuğunda bulduğu ope­rasyondan önce polis yetkililerinin bu tür olaylara düzensiz olarak tepki ver­diğini öğrenmeyi başardı.

Emekli avukat ayrıca polis görevli­lerinin cinsel istismar kurbanlarını ‘ce­zalandırdığını’, onları davranışlarını de­ğiştirip o kişilerden uzak durmalarını söylediği, bazı kurbanlarınsa yalan­cılıkla suçlanarak gözaltına alındığını öğrendi. Avukatın hazırladığı raporda, “Bu durum suçlulara yanlış sinyal gön­deriyordu. Kovuşturmaya maruz kal­mayacakları veya mağdurlarını daha fazla istismar etme imkânından yoksun kalmayacakları düşüncesi, arsızca bir ısrarla hareket etmelerini sağladı. Ay­rıca bu durum, suçlulara yönelik her­hangi bir tedbir alınmayacağını anlayan kurbanlarda da ciddi izler bıraktı” ifade­leri kullanıldı. Habere göre suç çeteleri, 2011-2014 döneminde Newcastle’da çe­şitli olaylara karıştı. Soruşturma veri­lerine göre bu kişiler, yaşları 13 ile 25 arasında değişen 700’ün üzerindeki kıza içki içirdikten veya uyuşturucu ver­dikten sonra onlara tecavüz ediyordu. Cinsel istismar kurbanları, ifadelerinde uyumuş veya baygın haldeyken teca­vüze uğradıklarını belirtti.

Saldırganların Pakistan, Bangladej, Hint, İran, Irak, Kürt, Türk, Arnavut ve Doğu Avrupa kökenli olduğu belirtilen haberde, bu kişileri yargılayan hâkimin, kendilerinin kurbanlarını ırklarına göre değil, ‘genç, etkileyici, saf ve savunma­sız’ oldukları için seçtiklerine hükmetti.

Raporunda İngiltere’nin Rother­ham, Rochdale ve Oxford kentlerinde de buna benzer olayların yaşandığını belirten Spicer, sorunun şimdiye kadar devam ettiğini de sözlerine ekledi.