Londra’nın Excel Fuar Merkezi’nde 29 Şubat 3 Mart tarihleri arasında gerçekleşen ve bu yıl Türkiye’nin 14. defa katıldığı yarışmaların, yağ ve şekerden heykel dalındaki ilk yarışmasında genç Türk şefleri aldıkları puan ve madalyalarda fuarın gözdesi oldular.

Yarışmaların ilk günü akşamı Londra’daki Türk restorantı Efes’in Brick Lane şubesinde, işletmecileri Kazım Akkuş ile İbrahim Uzun’un ev sahipliğinde Türk basın mensupları ile biraraya gelen aşçılar bugün yapılacak balık Yemekleri yarışmasından da önemli sonuç bekliyor.

Milli takım kafilesinin koordinatörü ve başkanlığını yapan Türkiye Aşçılar ve Şefler Federasyonu Başkanı Yalcin Manav ilk gün sonuçları ile ilgili yaptığı açıklamada, üç gün sürecek yarışmaların sonunda madalyaların jüri üyeleri ve başkanı tarafından takdim edileceğini kaydetti.



Yarışmalara katılan Türkiye Aşçı Milli Takımı ilk günün başarısını, Londra'daki Efes Restaurant'ın işletmecileri Kazım Akkuş ve İbrahim Uzun'un ev sahipliğinde kutladılar.

Turk Ascilari Milli takımının 7’si bayan olmak üzere 19 kişiden oluştuğunu hatırlatan Manav, ikinci ve üçüncü günyarışmalarda, başka takımlardan katılmayarak boşluk olması halinde o alanlarda da Türk şeflerin yarışmalara katılacağın ifade etti.

TÜRK ŞEFLER 14 YILDIR KATILIYOR

Londra’da iki yılda bir düzenlenen fuar ve yarışmalara Türk Milli takımının 2003 yılından bu yana ara vermeden düzenli olarak katıldığını hatırlatan Yalçın Manav, “Federasyonumuz  2008 yılında VAX Dünya Aşçılar  Birliği’ne üye oldu ve 2003 yılında başladığımız ve bu yıl 14.ncüsü gerçekleşen ‘Uluslararası Şefler Yarışması’nı ara vermeden tamamlıyoruz. Toplam 2000’inin üzerinde şef katıldı ve 25 mutfakta yarıştık. Aldığımız sor-nuç gurur verici. Bizim bu başarımızı ilk gününde bizimle paylaşarak misafir eden Efes restaurant’ın değerli işletmecisi dostlarımız Kazım Akkuş ile İbrahim Uzun’a da misafirperverliklerinden dolayı teşekkür ediyoruz” dedi.



Türkiye Aşçılar ve Şefler Federasyonu Başkanı Yalçın Manav (ortada), efes Restaurantlarının işletmecileri Kazım Akkuş (sağda) ve İbrahim Uzun (solda)

SELANİK KONGRESİNE 100 KİŞİ İLE KATILACAĞIZ

Yalçın Manav, bu yıl içerisinde, 23 ile 28 Eylül tarihlerinde Selanik’te yapılacak olan ve 106 ülkenin katılacağını teyid ettiği ‘Dünya Aşçılar Kongresi’ni Türkiye’nin 100 kişilik bir milli takımla katılacağını belirterek, “Biz öğrenci ve gençleri daha fazla bu gibi uluslararası yarışmalara almaya çalışıyoruz. İstikbal gençlerde, sizlerde. Hepinizle iftihar ediyorum. Birbirinize daha sıkı sarılın” diye konuştu.

 DÖRT SENEDE BEŞE KATLANDI

Türkiye Aşçılar Milli Takım Direktörü Erdem Durbali da ilk gün değerlendirmesi yaparken, üçüncü defa İngiltere’deki yarışmalara katıldığını hatırlattı. Dört sene önce Türk takımı olarak 1 altın, 1 gümüş ve 5 bronz madalya aldıkları yarışmada bu sene alınan sonuçlarla gelinen noktayı gösterdiğine dikkat çeken Dırbalı, “Eksiklerimiz tabii ki var ama çok güçlendik. Özellikle, sanatsal kategorilerde çok güzel gidiyoruz. Amacımız, dünyaya çok özel ve çok güzel yemeklerimiz var ama sunum ve pazarlamada eksik kalıyoruz. Dünyaya, ‘biz bunları yapıyoruz ve sizden daha yapıyoruz’u göstermek. Çok güzel sonuçlar aldık, yolumuza devam ederek bu gururumu daha büyüklere taşıyalım. Bugünkü tarihi zaferi bir sonrakinde yine tekrarlayalım” diyerek hedef büyüttü.

Yarışmaların yanı sıra fuarda canlı yemek gösterileri ve teşhirleri de gerçekleştirilecek. Takım ve ferdi yarışmacılar ödüllerini 3 Mart Perşembe akşamı alacaklar.

Türkİiye Aşçı Milli Takımının bu yılki organizasyonu Erhan Şengür’ün yöneticiliğini yaptığı GoBritanya tarafından gerçekleştirildi.